Олена Чепіль

«У нас знаходять другий дім»: як вимушені переселенці створили гуманітарний хаб у Тернополі

Волонтери хабу — вимушені переселенці з різних міст України. Вони вже встигли допомогти тисячам людей, які переїхали на Тернопільщину через воєнні дії 

Ольга Феленко вимушена переселенка із Рубіжного на Луганщині. На початку повномасштабного вторгнення переїхала в Тернопіль і зрозуміла, що сидіти склавши руки не зможе. Відтак із березня 2022 року ініціювала створення гуманітарного хабу “Нове життя” у Тернополі. 

Допомогу, яку надсилали благодійники та волонтери з-за кордону, жінка разом з однодумцями розподіляла серед переселенців, які  евакуювалися на Тернопільщину. Зараз в гуманітарному хабі вже зареєструвалися 3 тисячі людей.

 Багато переселенців живуть у гуртожитках, то тут вони знаходять другий дім. У хабі затишно, ми завжди раді всіх бачити, розповідає вимушена переселенка та засновниця гуманітарного хабу “Нове життя”  Ольга Феленко. 

У хаб здебільшого приходять за гуманітарною допомогою. Також вимушені переселенці можуть скористатися, наприклад, юридичними послугами.

У нас є продукти харчування, ліки, одяг, взуття. Також в нас можна отримати різного роду допомогу. Співпрацюємо з Міжнародними організаціями. Відтак, можна отримати юридичну та психологічну консультацію, – зазначає засновниця хабу.

У хабі “Нове життя” часто організовують різноманітні заходи для дітей і дорослих. 

Щотижня в нас по два заходи для діток. Роздаємо подарунки на Новий рік від багатьох різних організацій, каже пані Ольга. 

Варто зазначити, що всі волонтери — переселенці з різних куточків України. 

Цей хаб створили самі переселенці. Таких прикладів в Україні дуже мало. Це дуже важливо, що всі обʼєдналися, розповідає вимушена переселенка із Попасної, волонтерка Ірина Хащенко. 

Люди власноруч робили ремонт у приміщенні, затишно облаштували кімнати хабу, розвантажували тонни гуманітарної допомоги й вже допомогли тисячам таких же переселенців, як і вони.

Серед волонтерок — вимушена переселенка з Попасної Юлія. Вперше жінка потрапила у хаб із сином, щоб отримати допомогу й після цього залишилася допомагати. 

Вдома сидіти також не варіант, адже ти накручуєш себе. І так я потрапила у хаб та стала волонтеркою. Вирішуємо будь-які питання, розвантажуємо та завантажуємо гуманітарну допомогу, розповідає вимушена переселенка із Попасної, волонтерка Юлія Марченко. 

Юлія Марченко активно волонтерить у хабі

Аби отримати допомогу у хабі переселенці попередньо повинні зареєструватися.

У нас є група у вайбері «Тернопіль хаб «Нове життя». Також ми є в телеграмі, у фейсбуці. Щоб отримати допомогу, можна заповнити спеціальну гугл-форму, каже Ольга Феленко. 

До слова, тут допомагають не тільки вимушеним переселенцям, а й потребуючим жителям Тернопільщини. А також активно підтримують захисників продуктами й іншими речами.

Відео Романа Луциківа

Фото Романа Луциківа та з фейсбук сторінки хабу “Нове життя” 

Вибір читачів за тиждень

Відео