Дарія Шевченко

У педагогічному університеті обговорили перспективи інклюзії у Тернопільській ОТГ (фоторепортаж)

Сьогодні, 10 жовтня, у стінах Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка відбувся круглий стіл «Тернопільська громада – доступна кожному» за участі представників вишу, інклюзивного центру, громадських організацій органів державної влади, бібліотекарів, краєзнавців, медичних працівників та батьків дітей з особливими потребами. На заході обговорювали перспективи та недоліки інклюзії у повсякденному житті Тернопільської ОТГ.

Кожен з присутніх висловив свою думку стосовно обговорюваної теми, розповів про ситуацію, яка зараз є у Тернополі. Керівниця Інклюзивно-ресурсного центру ТНПУ ім. В. Гнатюка Зоряна Удич пояснила присутнім, що таке інклюзія.

– Інклюзія є еволюцією. В розвитку суспільства ми бачили різні моделі перебування людей з особливими потребами. Ми зараз ідемо до того, щоби максимально інтегрувати цих людей , але не за рахунок інших. Щоб комфортні умови перебування, соціалізація розвитку, реалізація ідей були для усіх, – каже Зоряна Удич. – Є велика категорія людей, які в сучасному суспільстві потребують знищення певних стереотипів, додаткового обслуговування. Ми намагаємось всім пояснити, що інклюзія повинна бути доступна для усіх.

Начальник Управління містобудування, архітектури та кадастру Василь Бесага розповів про те, чи пристосований Тернопіль до безперешкодного пересування осіб з інвалідністю.

– Наше управління дає вихідні дані, де чітко вказано параметри, щоб проектанти чи будівельники зважали на норми інклюзивності для маломобільних груп населення і чітко використовували їх у будові закладів житлового будівництва, закладів освіти та інших споруд. Ми стараємося при впорядкуванні міського середовища задіювати такі норми, які дозволяють цим групам населення легко пересуватись на візочках. Сюди входить пониження бордюрів, облаштування пандусів та інші речі, – сказав Василь Бесага.

У Тернополі у спеціальних закладах допомагають дітям з особливими потребами адаптуватись у середовищі. Директорка обласного навчального-реабілітаційного центру Ірина Король поділилась досягненнями свого закладу.

– Наші вихованці мають можливість займатись і в спортивних секціях, і в позашкільних установах. Вони є активними і розумними дітками. У нас продуктивна співпраця із краєзнавчим музеєм, міськими бібліотеками, – зазначає Ірина Король. – На жаль, таких центрів стає дедалі більше не лише в Україні, а й в усьому світі. Саме тому у нас має бути висока база, аби максимально підготувати дітей до навколишнього середовища, адаптувати їх до соціального життя.

На заході були присутні матері разом із дітьми з особливими потребами. Вони зі свого досвіду поділились проблемами, з якими зустрічаються практичного кожного дня у місті.

– Я, як мама дитини, яка пересувається на інвалідному візку, можу сказати, що майже вся території міста Тернополя є недоступною для таких осіб. Всюди високі бордюри, немає з’їзду. Мала доступність також у нас в магазинах, в аптеках, в лікарнях, в громадському транспорті. Є лише деякі місця, де можна безперешкодно самому проїхати. Це практика, з якою я стикаюсь ось уже 16 років, – розповідає Тетяна Ткачук, мама хлопця з особливими потребами.

Усі присутні вирішили об’єднати зусилля та створити Стратегію інклюзивного розвитку Тернопільської ОТГ, до якої входять завдання, які сприятимуть покращенню ситуації в інклюзивній системі міста.

Фото авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео