Тамара Коблик

На Тернопільщині відкриють меморіал на честь загиблих на війні Героїв

Військовий меморіал створять на кладовищі у Підгайцях на місці символічної могили

У Підгайцях планують створити військовий меморіал для загиблих захисників. Про це повідомили у пресслужбі Підгаєцької міської ради.

З метою увічнення пам’яті військовослужбовців Підгаєччини, які загинули у російсько-українській війні, які до останнього подиху боролися за волю й незалежність України, стояли на обороні суверенітету та територіальної цілісності держави, вирішено створити військовий меморіал на місцевому кладовищі на місці символічної могили, - йдеться у повідомленні.

У міській раді уточнили, що це місце вибрали не випадково. Історія цвинтаря бере свій початок ще з часів Першої світової війни, коли Підгайці опинилися у смузі бойових дій.

Ця історія бере свій  початок ще з часів Першої світової війни, коли  Підгайці опинилися у смузі бойових дій. Перебуваючи в тилу австрійських військ, наше місто стало суцільним польовим шпиталем. Хворі, поранені, яких не вдалося врятувати, загиблі на фронті вояки… У цей час одна із підгаєцьких міщанок віддає частину свого поля під військовий цвинтар. Спочатку загиблих, допоки вистачало місця,  ховали на міському кладовищі за головною каплицею. Так, у 1915 році поруч парафіяльного цвинтаря постав/виник  військовий, де були захоронені тіла вбитих вояків різних армій… Також було понад 200 упорядкованих на військовий лад могил, частина з яких окремою групою на цвинтарі (кут на вул.Шевченка та Лесі Українки) – поховання полеглих усусівців, а пізніше і вояків УГА, - розповідають у міській раді.

До 1939 року військовим цвинтарем опікувалося Товариство охорони воєнних могил. Та у післявоєнний період сталінські енкаведисти довели цвинтар до жахливого стану: позбивали бетонні хрести, написи. На початку 90-их років на похованнях усусівців  і поляків люди самовільно насипали символічну могилу.

Територію, відведену під пам’ятку, вже огородили по периметру.

Фото Підгаєцької міської ради

 

Вибір читачів за тиждень

Відео