Анастасія Кисіль

У річці на Тернопільщині знайшли старовинний кам’яний хрест (фото)

Хрест, який лежав у воді десятки років, дивом не засипало камінням чи мулом. Його вже дістали з річки і планують встановили на кам'яну огорожу церкви, де він був раніше

У річці Стрипа в Бучачі нещодавно знайшли кам’яний хрест. Місцеві мешканці, активісти, краєзнавці дістали знахідку з води. Уже є припущення, яким чином та звідки реліквія опинилася у річці. Хрест, який десятки років пролежав у воді, повернуть на його місце. Про це розповів на своїй фейсбук-сторінці місцевий краєзнавець Віктор Гребеньовський.

В період Різдвяних свят Віталій Бандусяк звернув мою увагу на кам'яний хрест у річці. Одразу постало питання: Звідки? Знаю, що в час радянського атеїзму боролися з церквами, тому хрест міг бути з будівель, звичайно, і з цвинтаря. Відразу у думках прокручувалася інформація про теперішню поліклініку та офіс ККП (де було проборство). Але на поліклініці при ремонті фасаду на стриху знайшли хрест і поставили його на місце, - пише він. 

Потім Віктор Гребеньовський почав шукати хрест на архівних фотографіях. Його увагу привернув хрест на кам'яній огорожі церкви Покрови Пресвятої Богородиці в Бучачі. Після недовгих порівнянь і пошуків Віктор Гребеньовський зрозумів, що це той самий хрест, що в річці. 

Церква Покрови Пресвятої Богородиці

Але чому він опинився у річці? Хто туди його кинув? Це загадка, але можна припустити, що якийсь «партєйний работнік» наказав викинути чи знищити хрест, тому він і опинився у Стрипі. Адже пам'ятаємо, що неподалік Чорного моста десь в річці лежить сталін та багато іншого мотлоху.

Віктор Гребеньовський розповідає, що у цій історії є дивна річ. Річка у 50-х роках була досить глибока, майже три метри, а зараз 70 сантиметрів. Відповідно виникає запитання: «Чому хрест не закидало камінням, мулом чи не прикрило водоростями?»

Таке враження, ніби земля виштовхує хрест з річки і просить забрати його. Що ми і зробили разом з Павлом Кавецьким та о.Олегом Гронським, - ділиться думками пан Віктор.

Віктор Гребеньовський з Павлом Кавецьким та о. Олегом Гронським дістали кам’яний хрест з річки

Зараз знахідка висихає від води біля дзвіниці  церкви Покрови Пресвятої Богородиці. Що вирішать робити з нею далі,  Віктор Гребеньовський повідомить згодом. 

Зараз знахідка висихає від води біля дзвіниці  церкви Покрови Пресвятої Богородиці

Фото Віктора Гребеньовського

Вибір читачів за тиждень

Відео