Юля Вітюк

У селі на Тернопільщині у стареньких хатах безкоштовно прихистили понад 70 вимушених переселенців (фото)

Помешкання, в яких давно ніхто не жив, прибрали для гостей жителі села разом з місцевим священником-блогером Олексієм Філюком

Маленьке село Шушківці у Лановецькій громаді, яке налічує навіть не сотню жителів, активно приймає людей, які були змушені покинути власні домівки через війну. Для них місцевий священник отець Олексій Філюк та жителі села підготували покинуті будинки, разом прибрали їх, побілили, облаштували подвір’я.

Я прошу своїх парафіян, щоб давали безкоштовно хати людям. Вони дають, але в цих хатах по 10-20 років ніхто не жив, тому потрібно було докласти зусиль: розчистити, допомогти матеріально та продуктами. А тоді заселити людей, — розповів Терену отець Олексій Філюк, якого багато знають як відомого блогера з соцмереж.

Місцевий священник отець Олексій Філюк та жителі села підготували покинуті будинки, разом прибрали їх, побілили, облаштували подвір’я

Село Шушківці - досить віддалене, тому в ньому багато покинутих будинків, куди і розміщують переселенців. Облаштували вже більше 10 хат. У них на даний час живуть 78 людей. 

Ми прості ентузіасти, українці, які відчувають за собою обов’язок допомогти таким самим українцям, як ми. Щодня допомагають наводити ліду хатах до десятка людей, переселенці також долучаються. Живемо як сім’я одна — одні одним допомагаємо, — каже отець Олексій.

Щодня допомагають наводити ліду хатах до десятка людей, переселенці також долучаються

У селі зараз багато тимчасово переміщених людей із Херсонщини, розповідає отець. Є з Миколаївщини, Харківщини, Луганщини та інших областей. 

Головне, що над головою спокійно, не стріляють. Для них це головна цінність. Після трьох тижнів в підвалі вони кажуть, що тут рай. Комусь вже навіть нема куди повернутися, їх домівки розбомбили.

Головне, що над головою спокійно, не стріляють

Жити тут люди будуть безкоштовно доти, доки потрібно. Цікаво, що новою домівкою для однієї з приїжджих сімей стала старенька хатинка, якій майже сотня років.

На днях ми розчищали хату, яка побудована в 1924 році після Першої світової війни. Але вона ще в нормальному стані, огорожу поставили, поселили родину із чотирьох людей. Та скоро їх буде п’ятеро, адже в сім’ї очікується поповнення! — ділиться радісною новиною священник.

Фото Олексія Філюка

Вибір читачів за тиждень

Відео