Юля Вітюк

У селі на Тернопільщині, де стався витік міндобрив, вже можна пити воду з криниць

Рівень шкідливих речовин в річці Іква на Кременеччині зменшується

Показники якості води на Кременеччині покращуються, з криниць вже можна пити воду. Про це повідомив під час брифінгу голова Тернопільської облдержадміністрації Володимир Труш.

Питною водою люди забезпечені, з ними проведено комунікацію, тому зараз загроз життю немає. Але ця ситуація не пройде безслідно, речовини залишаться в ґрунті. Також знищене майно підприємства, яке зберігало міндобрива. А це 6 великих ємностей по тисячі кубічних метрів, — каже він. 

Щодо річки Іква, показники рівня шкідливих речовин у ній зменшуються. Русло річки прямує в сторону Рівненщини. Представників області повідомили про небезпеку. Відповідні роботи вже проводять. 

Також Володимир Труш закликав аграріїв при надходженні нових партій мінеральних добрив у рідкій чи твердій формі швидко отримати їх в замовника, щоб той не зберігав їх на складі. 

Ми бачимо, що може статися, коли речовини знаходяться в одному приміщенні. Поставтеся з розумінням і розмістіть добрива на своїх підприємствах, — наголосив він.

Нагадаємо, повітряна атака була здійснена на Тернопільську область близько 23.30 4 квітня. Ракета була націлена на один з об'єктів критичної інфраструктури, але її збила протиповітряна оборона ЗСУ. Однак уламки впали на резервуари, де зберігалися рідкі мінеральні добрива на Кременеччині. У результаті відбувся витік міндобрив в ґрунт.

Фахівці Тернопільського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ відслідковують якість води. За прогнозами експертів, у найближчі дні показники стабілізуються.

Фото з брифінгу ТОВА

Вибір читачів за тиждень

Відео