Юлія Пацкаль

У столітньому будинку в Тернополі замінили старовинні двері на пластикові

Будинок 1908 року на вул. Кульчицької - пам'ятка архітектури місцевого значення. У приміщенні, де змінили двері, планують відкрити магазин одягу

У Тернополі розгорівся скандал: в будівлі, якій понад 100 років замінили старовинні  двері на пластикові. У приміщенні, де раніше був ресторан, мають відкрити магазин одягу. Куди поділи автентичні двері, дізнавалися журналісти “Терену”.

Зміни у будинку на вул. Кульчицької, 5 помітив краєзнавець Тарас Циклиняк.

Тернопіль. Мінус ще одні старі двері? Хіба це не прекрасно? - написав, іронізуючи він.

Тернополянка Людмила Дрозд, яка бореться за збереження старовинних дверей у місті розповіла Терену, що на її запит до обласного Департаменту культури та туризму відповіли, що жодних дозволів на заміну старовинних дверей не надавали.

Я планую з однодумцями іти далі і вимагати заміну дверей на попередні. Це історична вулиця, там дуже багато збережено фасадів, дверей старовинних. Це незаконно, навіть тимчасово, забирати ці двері. Це має бути погодженно з відповідними структурами, - додала Людмила.

У своїй боротьбі активісти спираються на Закон України  «Про охорону культурної спадщини» Розділ 5. Забезпечення охорони пам’яток статті 22. Пам'ятки, їхні частини, пов'язане з ними рухоме та нерухоме майно забороняється зносити, змінювати, замінювати, переміщувати (переносити) на інші місця.

Чому вирішили замінити дерев’яні двері на нові, власник приміщення пояснив на своїй сторінці в Instagram. Блогер і ресторатор Петро Заставний розповів,  що сім років тому, відкриваючи ресторан “Jan Amor”, він відреставрував автентичні двері. Тепер на місці закладу дружина Петра - Аліна Френдій відкриє магазин одягу українського бренду COOSH.

Замінені двері на Кульчицької, 5

Ми кайфували від естетичного вигляду минулих дверей, але в нас було чимало практичних проблем з ними. Навіть з тепловою завісою ми не могли досягнути середньої температури в приміщенні і відвідувачі жалілися на холод. Вони не відкривалися на дві сторони, тому була проблема зайти у середину людям з інвалідністю та мамам з візочками, - зазначив Петро Заставний.


Як запевнив блогер, старовинні двері є цілими, знаходяться на складі та чекають на своїх реставраторів. Що буде із дверима  після реставрації - наразі невідомо. Тим часом у соцмережах розгортається флешмоб #повернітьдвері.

Нагадаємо, нещодавно у одному з найдавніших храмів Тернополя встановили пластикові вікна. 

Фото: Юлія Пацкаль, соцмережі Тараса Циклиняка, Людмили Дрозд, Петра Заставного

Вибір читачів за тиждень

Відео