Євгенія Цебрій

Зруйновані під час ДТП двері тернопільської Катедри рятують франківські ковалі (фото)

Старовинні двері храму пережили дві світові війни, на них навіть можна бачити сліди від куль, зазначають фахівці

Франківські ковалі реставрують двері тернопільської Катедри, які були знищені 23 квітня цього року, коли водійка на Аudi врізалася у храм. Про це повідомила на своїй фейсбук-сторінці ініціаторка відновлення старовинних дверей у Івано-Франківську, місцева Фея дверей - Марія Козакевич. 

Вона зазначила, що старовинні металеві двері тернопільської Катедри пережили дві світові війни, на них навіть можна бачити сліди від куль.

Як виявилося, священник з цієї церкви родом з наших країв, чув про франківську ініціативу з порятунку дверей і звернувся до наших ковалів за допомогою. Що ж, раді допомогти сусідам! Покажу вам з кузні кілька фото процесу реставраційно-відновлювальних робіт. Франківські ковалі роблять дива, - написала Марія Козакевич. 

До слова, після резонансної ДТП у тернопільській Катедрі встановили тимчасові скляні двері. Зруйновані двері передали на реставрацію. За словами настоятеля храму отця Ореста Павліського, цим дверям стільки ж років, скільки й собору, який збудований у XVIII столітті.

Нагадаємо, резонансна аварія у Тернополі сталася у ніч на 23 квітня, перед самим Великоднем. Водійка, керуючи автомобілем Audi, протаранила двері Архикатедрального собору. Вона в’їхала у храм та розтрощила плащаницю і престол. Після ДТП жінку затримали та госпіталізували. Як виявилося, це була місцева стоматологиня.  25 квітня їй вручили підозру. На автомобіль наклали арешт. Водійка була у стані наркотичного сп’яніння, що підтвердили результати токсикологічної експертизи — у сечі виявили амфетамін.

27 квітня Ірині Скрабут-Яворській обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою із альтернативою застави розмірі 49 тис. 620 грн. та покладенням ряду обов`язків. Заставу підозрювана внесла у той же день, коли з’явилася ухвала суду.

Читайте також: Плакала і просила вибачення: просто із зали суду взяли під варту водійку, яка протаранила двері Катедри.

Наприкінці серпня цього року обвинувальний акт щодо Ірини Скрабут-Яворської передали до суду. Як повідомляли у пресслужбі Тернопільської обласної прокуратури, на даний час збитки, заподіяні тернополянкою, відшкодовані повністю. Підготовче засідання у Тернопільському міськрайонному суді заплановане на 28 вересня. 

26 вересня після обіду відреставровані двері встановили на їхнє місце.



Читайте також: 
«Вони випромінюють красу»: у Тернополі відреставрували перші старовинні двері.

Фото Марії Козакевич, Терену, Тернопільької обласної прокуратури 

Вибір читачів за тиждень

Відео