Орест Сарматський

У столиці молоду картоплю продають по 70 грн/кг (Агроновини)

0401 (Copy)

Ціни на молоду картоплю врожаю 2019 р. стартують від 30 до 50 грн/кг (в залежності від якості та мережі супермаркетів). У столиці до 60-70 грн/кг. В основному це закордонне виробництво. Проте українські виробники вже готуються розпочати збір та гуртові поставки до полиць українських магазинів.

Про це повідомляє Kurkul.com спільно з FreshBot.

Початок сезону молодої картоплі завжди супроводжувався високими цінами та великими сподіваннями виробників на гарну рентабельність. Цього сезону здивували ціни на стару картоплю, які не спадали нижче рівня 7-8 грн/кг в роздріб та 4-4,5 грн/кг на гуртових майданчиках.

Також росту ціни молодої картоплі сприяли високі ціни на решту овочів та фруктів.

Більшою була і ціна митих овочів в індивідуальній упаковці.

За останні декілька років підвищення реалізаційних цін та попит на фасовану продукцію сприяли також розвитку брендованої продукції. Вона закриває дорогий сегмент, де ціни картоплі, станом на сьогодні, ледь не досягають 20 грн/кг.

При досить великому виробництві та великому попиті, картоплярство в Україні може мати дуже великий запас розвитку, оскільки прямий експорт до країн ЕС поки що неможливий.

У Польщі розробили субстрат із 80% органічної речовини

0402 (Copy)
0402 (Copy)

Польська компанія CarboHort розробила новий тип субстрату для теплиць на основі бурого вугілля. Він містить щонайменше 80% органічної речовини й досягає повного розкладання через 25 років. Повідомляє HortiDaily.

Завдяки органічним властивостям і значній кількості мікро- і макроелементів, які він містить (цинк, бор, фосфор, кальцій, калій), субстрат є носієм мінеральних сполук. Це впливають на весь вегетативний процес, дає можливість отримувати кращі врожаї.

Цей винахід, розроблений у співпраці з Польським інститутом садівництва в Скерневіце, нещодавно отримав сертифікат на патент.

«Наше буре вугілля м’яке, спеціальне, видобувається на глибині лише 5-6 м і призначене для вирощування рослин, тому кількість важких металів у ньому мінімальна, їх практично немає», — підкреслив директор компанії CarboHort Павел Метлицькі.

Розробники стверджують, що субстрат на основі бурого вугілля має багато інших застосувань. Його успішно можна повторно використовувати для вирощування, після завершення виробничого циклу. А також для інших видів рослин, таких як декоративні та кімнатні рослини, інші фрукти та овочі, газони, розплідники тощо.

Крім того, винайдений субстрат може бути використаний і на полях — для поліпшення якості ґрунтів.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео