Віра Олександрович

У Тернопільській районній лікарні тепер – нові засновник і керівник (фото)

Райрада

У Тернопільської районної лікарні – новий засновник і виконуючий обов’язки керівника. Проте крапку у справі, що виникла навколо медзакладу, ставити ще рано. 

Нагадаємо, 2-ге засідання 3-ї сесії Тернопільської районної ради відбулося сьогодні, 24 лютого. Орган місцевого самоврядування планував розглянути 33 питання. У залі, що на майдані Перемоги, 1, вранці зареєструвався 51 депутат.

Сесія
Сесія

Головним пунктом порядку денного був, вочевидь, саме пункт про подальшу долю Тернопільської районної лікарні. Як повідомили на сторінці Тернопільської районної ради, напередодні очільник ради Віктор Козорог саме через це зустрівся з головами 6-ти громад Тернопільського району. Зокрема, на розмову завітали голови громад із Підгороднього – Сергій Чапрак, Великих Гаїв – Олег Кохман, Байківців – Анатолій Кулик, Білої – Дмитро Малик, Великої Березовиці – Андрій Галайко і Великих Бірок – Любомир Ковч.

– Є певні пропозиції, які потрібно добре опрацювати, – зазначив 23 лютого Віктор Козорог. – Радий, що усі учасники долучилися не тільки до обговорення, а й до активного вирішення цього питання. Тому що як для мене особисто, так і депутатського корпусу Тернопільської райради, питання функціонування і передачі лікарні, нині є надважливими. Разом ми знайдемо найкращий варіант для розвитку Тернопільської районної лікарні…

Окрім того, голови громад того ж дня зустрілися із керівниками фракцій райради. Очевидно, вихід зі складної ситуації таки знайшли. Адже вже 24 лютого «за» рішення щодо передачі майна та зміни засновника у Тернопільській райлікарні проголосували аж 50 депутатів.

Козорог
Козорог

По-перше, вони погодилися внести зміни до складу засновника комунального некомерційного підприємства «Тернопільська центральна районна лікарня». Адже раніше у цьому переліку була і районна рада, відтепер – ні. По-друге, депутати вирішили ввести до числа засновників комунального підприємства Великобірківську селищну раду. Саме їй і передали комунальне майно Тернопільської районної лікарні, тобто основні засоби і товарно-матеріальні цінності, що раніше були у спільній власності територіальних громад, сіл, селищ і міст Тернопільського району.

– Таке рішення є виваженим і правильним, а головне – воно дасть змогу лікарні функціонувати повноцінно і зберегти приміщення закладу та усі робочі місця, –вважає Віктор Козорог. – Дякую депутатам за підтримку і плідну роботу.

Сесія2
Сесія2

Зауважимо, колектив Тернопільської райлікарні нещодавно дуже стурбували чутки про закриття закладу. Оскільки медики боялися втратити роботу, вони провели кілька пікетів. На думку районних депутатів, вихід із числа засновників лікарні фінансово неспроможної райради виправить ситуацію. Завдяки Великобірківській громаді медики збережуть роботу, а пацієнти продовжать отримувати допомогу. До того ж, у планах – покрити заборгованість за енергоносії. Проте варто наголосити, що наразі йшлося не про приміщення, а про юридичну особу. Тому ставити крапку ще рано…

Що цікаво, на цьому ж засіданні депутати затвердили розпорядження голови райради про увільнення від виконання обов‘язків головного лікаря райлікарні Івана Трача. Іншим пунктом виконуючим обов’язки керівника медзакладу призначили Ігоря Репетівського Частина депутатів вперше про нього почула, а тому голосувати відмовилася. Втім, 30 голосів «за» наразі вистачило. Тож у райлікарні - новий керівник. Йому доведеться розв’язувати не одне складне питання. Зокрема, вести перемовини із керівництвом Тернополя.

До слова, про інші важливі рішення, ухвалені 24 лютого на засіданні сесії райради, читайте згодом.

Надал_маска
Надал_маска

Коментар міського голови Тернополя Сергія Надала:

– Потрібно відразу розділити дві речі – питання приміщень і лікарні як юридичної особи. У законодавстві чітко написано: у зв’язку із ліквідацією районів все майно має перейти у власність тих громад, на території яких воно розташоване. Нагадую, майно, що належить районній лікарні і перебуває на території Тернополя, має бути передане місцевій громаді. Існує навіть чітке роз’яснення Міністерства регіонального розвитку, що саме так має відбуватися. Саме тому ми нині оскаржуємо в судах попереднє рішення районної ради. На це майно взагалі-то наклали арешт. Думаю, воно врешті таки належатиме громаді міста. Питання юридичної особи – інший бік. Зрозуміло, що лікарня має зберегтися і працювати. І я навіть говорив публічно, що, якщо райрада чи якась громада не зможе чи не схоче брати на себе фінансування цього медзакладу, місто готове це зробити і забезпечити повноцінну діяльність лікарні. Якщо райрада вирішила все передати одній із громад, очевидно, у них є якісь розрахунки. Будемо сподіватися, що вони впораються із тягарем проблем. Впевнений, міська громада мала ширші можливості і могла із цим впоратися швидше. Тим не менше, депутати рішення ухвалили. Подивимося, як будуть далі розвиватися події…

Фото зі сторінки Тернопільська районна рада у соціальній мережі «Фейсбук» і сторінки Андрія Шкули 

Вибір читачів за тиждень

Відео