Тамара Коблик

У Тернопільській Архикатедрі винесли плащаницю (фото, відео)

Помолитися до полотна із зображенням Ісуса, який лежить у гробі, приходять сотні вірян

У Страсну п'ятницю, 14 квітня, в Архикатедральному соборі непорочного зачаття Пресвятої Богородиці та інших храмах міста винесли плащаницю. Помолитися до полотна із зображенням Ісуса, який лежить у гробі, приходять сотні вірян.
 
Страсна п'ятниця вважається найскорботнішим днем у році в християнстві. У храмах в цей день не проводять літургію, але читають дванадцять уривків з Євангелія, присвячених Страстям Христовим. О третій годині дня в центрі храму ставлять плащаницю, а під час вечірньої служби плащаницю обносять навколо храму.
 
Плащаниця — плат великого розміру із зображенням відбитку Ісуса Христа. Плащаниця Ісуса Христа виноситься на середину храму під час богослужіння Великої П’ятниці та Великої Суботи. До плащаниці приходять на колінах і то часто аж від вхідних дверей церкви. Біля Божого гробу, зазвичай, стоїть почесна сторожа, подекуди навіть цілу ніч з Великої п’ятниці на суботу. Поклоніння святій Плащаниці і її цілування для вірних – глибоке духовне переживання і нагода відновити свою віру в Христа й любов до Господа.
 
Нагадаємо, минулого року перед Великоднем в Тернополі сталася резонансна ДТП, яка сколихнула всю країну. Водійка, керуючи автомобілем Audi, протаранила автентичні двері Архикатедрального собору, в’їхала у храм та розтрощила плащаницю і престол. Нині ця справа на розгляді в суді.
 
 

Фото та відео Терену

Вибір читачів за тиждень

Відео