Тамара Коблик

У музеї на Тернопільщині зберігають великодній рушник, якому майже 90 років (фото)

Рушник з тризубом і левами посередині датується 1936 роком

У фондах Борщівського обласного краєзнавчого музею зберігаються унікальні зразки великодніх рушничків, датовані другою половиною XX - поч. ХХІ ст. Серед різноманіття музейної колекції вирізняється найстаріший великодній рушничок з 1936 року. Про це пишуть на сторінці музею у фейсбуці.

Подарований він в 1993 році пані Ярославою Пожарнюк з Борщева.

Рушничок вишитий на домотканому полотні.

В центрі виробу в жовто-синіх тонах зображений український герб – тризуб.

По обидва боки від нього – «Галицькі леви». Зверху і знизу від тризуба вишиті написи «Христос Воскрес», «Боже Україну спаси». Прикрашений рушничок кольоровим орнаментом та оздоблений в’язаною бахромою. 

Сьогодні цей найдавніший колекційний раритет експонується на великодній виставці, яку підготували музейні працівники напередодні Великодня.  

Також у музеї представлені й інші рушники. Виконані різними техніками на домотканому, фабричному та рушниковому полотні. Вишита гама кольорів надає їм святковості і символізує радість Божого Воскресіння. На них зображені символи Великодня: гілочки верби, церква чи хрест, ангели, крашанки, писанки, образ Ісуса Христа, традиційні великодні написи та вишукані квіткові композиції. 

Фото зі сторінки Борщівського обласного краєзнавчого музею у фейсбуці

Вибір читачів за тиждень

Відео