Тамара Коблик

У Тернополі врятували життя двох людей, пересадивши їм нирки від посмертного донора

У обох пацієнтів були хронічні захворювання нирок, які вже практично не функціонували

Пересадку двох нирок від одного донора провели у Тернопільській обласній клінічній лікарні. Про це повідомили на сторінці медзакладу у фейсбуці.

Відділення кардіохірургії і трансплантології продовжує свою діяльність в напрямку та розвитку операцій з трансплантації органів. Минулого місяця у відділенні було проведено дві операції з пересадки нирок чоловіку та жінці від одного донора.

Донором стала жінка, яка мала пухлину головного мозку, що спричинила важкий крововилив, а відтак лікарі Теребовлянської міської лікарні констатували смерть головного мозку.

Ми дуже вдячні родині жінки, що дала згоду на вилучення органів для проведення операцій з трансплантації. Завдяки цьому вдалося врятувати життя двом пацієнтам молодого віку. У пацієнтів були хронічні захворювання нирок, обоє перебували на гемодіалізній терапії. Це означає, що їх власні нирки вже практично не функціонували, їх роботу тричі на тиждень виконував апарат «штучної нирки, – розповідає лікар-трансплантолог Олександр Кіт.

Як зазначає лікар, хронічна хвороба нирок – повільно прогресуюче захворювання. Як чоловік, так і жінка хворіли давно, поки у них не настала термінальна ниркова недостатність.

Обоє реципієнтів періодично лікувалися у відділенні нефрології, а згодом знаходилися на програмному гемодіалізі у нашій лікарні. За рекомендацією нефролога та лікаря-трансплантолога ТОКЛ стали на лист очікування щодо необхідності трансплантації органів. Пересадка нирок – це був єдиний метод покращити їм якість життя, – наголосила трансплант-координаторка закладу Ірина Довга.

Пацієнтів уже виписали додому. Зараз вони спостерігаються у свого лікаря-трансплантолога відділення кардіохірургії та трансплантології Тернопільської обласної клінічної лікарні.

Читайте також: 4 роки поневірянь по лікарнях: тернопільські медики допомогли юнаку, який вже переніс 7 операцій

Відкрили новий горизонт у медицині: тернопільські лікарі виконали унікальну процедуру (відео)

Фото зі сторінки Тернопільської обласної клінічної лікарні у фейсбуці

Вибір читачів за тиждень

Відео