Оксана Бучко

У Тернополі може стати менше поліетилену

50843208_364894380976495_95507857776050176_n

До обмеженого використання пластикових пакетів повинні бути готові тернополяни. Проект Закону №9507 «Про зменшення кількості окремих видів відходів з поліетилену в цивільному обігу» зареєстрували у Верховній раді 28 січня.

Законопроект розроблений на основі Директиви Європейського Парламенту № 94/62/EC та чинних законів країн-членів ЄС. Подання законопроекту ініційовала ГО ReThink та більш ніж 50 народних депутатів.

Згідно з проектом закону пропонується:

- заборонити надання поліетиленових пакетів на безоплатній основі з 1 січня 2021 року.

- заборонити реалізацію поліетиленових пакетів з товщиною стінки до 50 мікрон з 1 січня 2022 року.

- ввести обов’язкову сертифікацію пакетів на придатність до біорозкладу (для біорозкладних пакетів) у відповідності до національних стандартів з 1 січня 2021 року.

Заборона не розповсюджується на надлегкі пластикові пакети з товщиною стінки до 15 мікрон та розмірами 225 мм х 345 мм х 450 мм, що використовуються для м’яса, риби та продуктів з них, а також сипучих продуктів, для яких пакет є первинною упаковкою.

Ці обмеження можуть стати рушійною силою для започаткування нового бізнесу в Україні, припускають представники ГО ReThink. Адже альтернативою пластикових пакетів можуть стати текстильні сумки та мішечки, паперові пакети або пакети з крохмалю. Саме для пакетів з крохмалю в Україні є аграрний потенціал – можливе виробництво біорозкладної гранули, що можна виготовляти на існуючому обладнанні українських виробників.

До слова, пластикові пакети – один з найпоширеніших видів пластикових відходів, що засмічує довкілля. Їх складно переробляти і збирати. А також пакети розносяться вітром по вулицях, полях і лісах. Щорічно тисячі тварин і птахів гинуть від них. Оксорозкладні пакети теж шкідливі. Вони з часом розпадаються на мікропластик, який потрапляє у питну воду та їжу.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео