У Тернополі новий рекорд. Цього разу — портретний (фото)

DSC_0867 (Copy)

Цими днями в Українському домі «Перемога» відкрили арт-проект «Учитель очима учня». Організували й провели його у Тернопільській дитячій художній школі ім. М. Бойчука з ініціативи директора навчального закладу Сергія Музики.

Чому рекорд? Бо вперше 128 дітей представили свої портрети улюблених вчителів. Заступник міського голови Леонід Бицюра, котрий побував на відкритті експозиції, пообіцяв, що результати цього арт-проекту потраплять у «Книгу рекордів Тернополя».

Мовлячи про ідею «Учитель очима учня», Сергій Музика пояснив:

— Коли прийшов на роботу, хотів познайомитися із вчителями, мені було дуже цікаво, як їх бачать їхні учні. А ще мені хотілося перевірити виконавчу дисципліну педагогів. Результати цього проекту тішать, бо вони показали, що діти дуже добре ставляться до своїх наставників, а наставники — відповідальні організатори, і в більшості справилися зі своїм завданням. Але значення цієї виставки і загалом творчості дітей набагато ширше, адже наші вихованці творять прекрасну мистецьку візію світу. Якось один чоловік сказав, що йому дуже подобається дивитися, як дітки грають на музичному інструменті, - бо так вони борються зі смертю. Гадаю, він мав рацію, бо в наш час дуже багато смертей, нещасть, ми живемо в час перемін. А образотворче мистецтво — явище радості, добра, світла, життя. Думаю, наші діти теж ведуть мистецтвом невидиму боротьбу із війною та смертю. 

Серед наставників юних художників - Микола Дмітрух. Його учні, хоч і навчаються в другому класі, все ж ризикнули і на їхніх роботах постав добрий, усміхнений викладач. Запитую митця про те, як то подивитися на себе очима дітей.

— І на роботах моїх учнів, і вихованцях інших наставників – суцільний позитив. І це дуже приємно. Бо ж діти творять не тільки рукою та розумом, а душею, а вона у них чиста. Тому їхні твори теж чисті та щирі. Поруч з тим, діти ще й  намагалися передати риси характеру наставників, адже це в портрет найважливіше. Вважаю, що такі проекти дуже цікаві та важливі. Сподіваюся, починання нашого директора невдовзі наберуть розмаху.

Колоритним на портретах вийшов Петро Рак. Розповідає, що коли оголосили про цю виставку, діти почали трохи хвилюватися, бо не знали, як зобразити вчителів.

— Я їм порадив не боятися і намалювати наставників такими, як вони є, ось кажу, мене як бачите? Довге волосся, борода та окуляри. Нічого складного. І вони спробували. Мені запали в душу слова Олександра Смика, який порівняв мистецтво з повітрям — ми не бачимо його, а воно дає життя. І це життя – майбутнє у вас, дітки, ви творите і це прекрасно.

Наостанок зауважу, що в Українському домі «Перемога» представлено 49 робіт, ще 79 — у дитячій художній школі. Не полінуйтеся оглянути виставку — заряд позитиву гарантовано.

DSC_0861 (Copy)
DSC_0861 (Copy)

DSC_0872 (Copy)
DSC_0872 (Copy)

DSC_0873 (Copy)
DSC_0873 (Copy)

Анна Золотнюк

Фото авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео