Тетяна Бакай

У Тернополі провели Конгрес місцевих та регіональних влад: що обговорили (фото, відео) 

На заході зібралися десятки очільників громад Тернопільської області та керівники центральних органів виконавчої влади 

Конгрес місцевих та регіональних влад провели у Тернополі 28 жовтня. Десятки очільників громад Тернопільської області та представники влади зібрались, аби обговорити актуальні питання економічного розвитку, бюджетного процесу, податків в умовах війни. Очолив засідання начальник Тернопільської обласної військової адміністрації Вʼячеслав Негода. 

Плануючи цей захід, ми ставили за мету провести діалог з найбільш актуальних питань і  намітити пріоритетні завдання. У першу чергу ми будемо говорити по 2024 рік, адже ще є чимало часу для того, щоб покращити результати цієї роботи. Пріоритетами є – ефективне управління ресурсами, наповнення місцевих бюджетів, з яких мають корелюватись кошти на розвиток наших громадян для того, щоб в майбутньому збільшити надходження. На першому місці у нас однозначно залишаються підтримка сил оборони і безпека. Але не маючи ресурсів, чи неправильно ними керуючи, ми знизимо рівень допомоги захисникам, – розповів Вʼячеслав Негода. 

“Важливо знати, які ресурси у нас є і що ми можемо використовувати”

Подібні зустрічі є важливими, адже можна почути про проблеми кожної із громад та допомогти їм у їх вирішенні задля покращення економіки країни, зазначає перший заступник голови Тернопільської облради Володимир Болєщук. 

Особливо в умовах воєнного стану нам дуже важливо знати, які ресурси у нас є і що ми можемо використовувати. Пріоритети незмінні – це забезпечення збалансованого розвитку громад та базових потреб людей. Без фінансового ресурсу зробити це неможливо. Тож дуже відрадно, що приділяють велику увагу нашій економіці, наповненню бюджетів і з кожним разом все більше громад виступають з ініціативою створення на своїх територіях індустріальних парків, тому що бачать в цьому перевагу. Адже це дає змогу створювати нові робочі місця, а вони наповнюють бюджет, – каже він.

Одним із пріоритетних напрямків обговорення став бюджет на кінець 2024-го року та на 2025 рік. Про тенденції виконання бюджетів територіальних громад за 9 місяців (січень-вересень) 2024 року розповів директор обласного Департаменту фінансів Володимир Чепіль. 

За 9 місяців до місцевих бюджетів області  надійшло 7,1 мільярд гривень власних доходів, що на 161,6 мільйон гривень або 2,3%  менше відповідного періоду минулого року. Причина  – відрахування грошового забезпечення військовослужбовців у повному обсязі до державного бюджету. Якщо порівняти по місцевих бюджетах виконання за 9 місяців, то на сьогодні там надійшло 9, 6 мільярдів гривень власних коштів що складає 106, 2% плану січня-вересня, або перевиконання плану на 328 мільйонів гривень. Якщо порівняти дане надходження з відповідним періодом минулого року, то цьогоріч воно зменшилось на 16 мільйонів гривень, але якщо врахувати відрахування коштів за військовим ПДФО (податок на прибуток або доходи — ред.), то надходження збільшились на 1,1 мільярд гривень, – каже він.

50 громад області перевиконали бюджетні плани 

Перевиконання бюджетних планів за 9 місяців спостерігається у 50 громадах з обсягом перевиконання 335 мільйонів гривень. Не виконали план у чотирьох громадах Чортківського району і одній громаді Кременецького району. Варто зауважити, що середній рівень обсягу власних доходів на 1 особу по громадах  за 9 місяців складає 4,4 тисячі гривень, продовжує Володимир Чепіль. Причому спостерігається суттєва розбіжність між бюджетами територіальних громад, при якій у чотирьох цей показник становить понад 8 тисяч гривень, а у шести менше 2 тисяч гривень. 

Основну питому вагу до надходжень загального фонду бюджетів територіальних громад займає ПДФО, яке складає 60%, місцеві податки із зборів 30%, акцизні платежі 7%, інші платежі – 3%. За 9 місяців ПДФО одержано 3,3 мільярди гривень, що складає 106, 9% до плану, що на 654,7 мільйонів гривень більше аналогічного періоду 2023 року у прирівняних умовах. Із 42 територіальних громад забезпечили перевиконання ПДФО за  9 місяців на суму 222, 6 мільйонів гривень, – зазначив директор обласного Департаменту фінансів.

 

Під час засідання повідомили, що найбільше надходжень до місцевого бюджету в розрізі основних галузей економіки надійшло із сільського, лісового та рибного господарства – 1 123, 8 млн гривень. У міністерстві економіки України відмітили, що загалом Тернопільська область показує позитивну динаміку наповнення місцевих бюджетів. 

Що стосується бюджетів на 2025 рік, то наголосили, що в усіх територіальних громад пріоритетними напрямками повинні бути програми у сфері безпеки і оборони, підтримка ветеранів і їх сімей, бізнесу та підприємств. 

Фото авторки

 

Вибір читачів за тиждень

Відео