Анастасія Кисіль

У Тернополі проводять особливі заняття з йоги, щоб зменшити рівень стресу під час війни (фото) 

До занять можуть приєднуватися люди різного віку та статі. За допомогою йоги можна покращити фізичний стан та зберегти емоційний

Заняття з йоги для всіх охочих проводять майже щотижня біля Тернопільського ставу. Визначеної вартості вони не мають: люди платять стільки, скільки хочуть. Це зробили для того, аби допомагати тернополянам підтримувати свій емоційний та фізичний стан під час війни.

Йога - це один зі способів зменшити рівень стресу, особливо у такий непростий час, розповідає Терену тренерка Оксана Ковалюк.

Будь-яка емоція чи будь-який ментальний стан відображаються на фізичному рівні. Тобто, коли ми боїмося, то ми не тільки внутрішньо відчуваємо це, а й ще фізично. Наприклад, напружується якась частина тіла. Тож працюючи  просто на фізичному рівні, не заглиблюючись у те, як це впливає на ментальний, ми однозначно допомагаємо собі зменшити рівень стресу. Йога зменшує напруження в тілі, а це відповідно впливає на загальне самопочуття, - пояснює вона. 

У Тернополі тренерка з йоги Оксана організовує “донейшн” заняття з йоги. Це такі заняття, за котрі потрібно платити стільки, скільки бажаєте. 

“Донейшн” заняття - заняття, які не мають визначеної вартості

Заняття зазвичай починаються о 8.00. Важливо на нашій сторінці стежити за анонсами. Якщо комусь потрібно позичити коврик, може написати нам, щоб ми розраховували на нього. Обмежень для занять вікових чи будь-яких інших немає. Єдине, якщо є якісь певні проблеми зі здоров’ям, то треба проконсультуватися з лікарем, щоб він дав дозвіл на такі заняття, - розповідає тренерка. 

Для йоги обрали особливе місце біля Тернопільського ставу. 

Інтуїтивно захотілося практикувати на “Єлісях”. Тому що там дуже красиво, захоплюючий вид на озеро і це улюблена частина міста багатьох тернополян, - зазначає Оксана Ковалюк. 

Йога допомагає позбутися стресу під час війни

Є стереотип про те, що на йогу можуть ходити лише гнучкі та фізично підготовлені люди. Проте тренерка запевняє, що це не так.

Люди, які вважають себе не гнучкими, теж можуть приходити.  Для них буде навіть корисно практикувати йогу, тому що ми для того і працюємо над собою, щоб розвивати свої слабкі сторони. Йога - це не лише про гнучкість. Йога  - це задіяння силової частини тіла, - каже вона. 

Тренування з йоги допомагають підтримувати фізичну форму

Йогу можна практикувати і вдома, щоб заспокоювати себе, коли це потрібно.

Багато людей, які знайомі з практикою йоги і регулярно відвідують  заняття, додатково практикують її вдома. Але для цього однозначно потрібно мати деякі базові знання про особливості свого тіла та виконання поз в йозі. Можливо, потрібно взяти кілька індивідуальних занять, або ж походити на групові, щоб звернути увагу на деталі, які є важливими в практиці, - каже фахівчиня. 

Зараз цілком можливо познайомитися з йогою онлайн, не виходячи з дому. Цей варіант підходить для тих, хто хоче вирівняти свій емоційний стан, проте поблизу його місця проживання немає закладів, де можна було б займатися йогою з тренером. 

Починати можна і з відео на ютубі. Проте я прихильниця живої взаємодії. Все-таки, коли є зворотній зв’язок від вчителя, є можливість якісніше закласти фундамент для початку. Якщо ми щось неправильно робимо і завжди повторюємо це, то з часом ці помилки матимуть накопичувальний ефект і можуть призвести до певних травм. Але комусь дуже важко побороти психологічний бар’єр і йому легше бути вдома, тому це теж варіант, який я не заперечую, - розповідає тренерка з йоги. 

Займатися йогою можна вдома

Сам термін “йога” має у собі кілька понять. Йогу розцінюють і як духовне вчення, і як фізкультуру. 

Кожен може вкласти  свій зміст у визначення йоги. Ми не нав’язуємо жодного роду філософських вчень чи духовних повчань. Для кожного це практика, яка допомагає зробити життя трішки кращим. Дуже багатьом людям після йоги стає краще ментально. Кожен вчитель має певний підхід до занять. Інколи це просто заняття, де дають інструктаж з фізичного виконання поз. А хтось дає трішки своїх спостережень та реакцій на ті чи інші події та виклики. Тож це також інтелектуальна робота над собою, - каже Оксана Ковалюк.

Фото з інстаграм-сторінок Оксани Ковалюк та yoga_ternopil

Вибір читачів за тиждень

Відео