У Тернополі Різдвяна казка посеред літа (фото, відео)

У Тернополі презентували книгу «Різдвяні казки про перемогу над долею», зміст якої – це реальні долі маленьких дітей, що мали важкі обставини у житті. Відбулася презентація у рамках заходу «Різдво у серці». У книзі є шість історій, й хоча вони фантастичні: з чарівниками та безліччю магічних перетворень, але засновані на реальних долях. Серед них історії Злати Карпик, Сашка і Ліни Клапоущак, Юстини Гурняк, Терези Будзяк, Сергія Ткачука і Едуарда Біласа.

- Ідея проекту виникала у Галини Лемеги - це тернопільський фотограф. Вона знайшла шестеро дітей, які мали якісь важкі обставини в житті, і запропонувала їм зробити професійну фотосесію. Потім в соціальних мережах вона запропонувала написати казки, на основі життя дітей і сталося так, що відгукнулася я, - каже письменниця, керівник креативної студії «Іриска» Ірина Мацко.

Пропозиція написати казки була ще у листопаді 2016 року. До 2017 року вони були написані і презентовані. Проте, цілком реалізувати вихід книг вдалося лише цього року за сприяння і фінансування міської ради. Саме тому презентація казок припала на літо 2018 року.

- У цій книзі є різні історії. Є дівчинка в якої батько загинув в АТО, хлопчик, мама якого померла від грипу.  Ще одна дівчинка, будучи дуже маленькою, перенесла багато операцій на серце. Є історія хлопчика, який не встає із інвалідного візка. Ці історії складні, але вони про те, що ці важкі події не зламали дітей, що вони йдуть далі і радіють життю, навчаються - розповідає Ірина Мацко.

1.3_1024x768
1.3_1024x768

Ірина додає, що написати історії виявилося не просто, бо долі дітей складні і вони дуже багато пережили. Одним із героїв казок став Сергій Ткачук, який народився із вродженою вадою, тому зараз він на інвалідному візку. Проте, важка доля не переборола його віру у себе. На даний момент йому 14 років, Сергій має безліч хобі, живе із відкритим серцем та ніколи не здається.

- Ці казки про дітей з важкими долями і у кожній ховається зміст, який може навчити навіть дорослих чомусь новому. Моя казка називається «Чарівний світ Веселика» і вона про те, що ніколи не треба падати духом, які б перешкоди не ставали на твоєму шляху. Постійно треба бути позитивним і тоді все вдасться, яку б ціль ти не поставив. Зараз я навчаюся плавати і переборов свій страх води, вдосконалюю себе у вокалі та в грі на скрипці. А моя мрія, щоби події на Сході країни завершилися і щоб усі люди ніколи не здавалися, - каже Сергій Ткачук.

1.2_1024x768
1.2_1024x768

На свято завітало багато діток, які могли спілкуватися один з одним, читати і переглядати мультики. Один із таких мультиків – це робота «Соловейко з одним крилом», яку вдалося втілити Анатолію Венгриновичу та його родині.

- Разом із нашими друзями нами було створено відео-проект на основі казки львівського психолога Олега Романчука «Соловейко з одним крилом». У мого сина, Лесика, є дитячий церебральний параліч та серйозні проблеми з зором. Відвідуючи багато медичних закладів, в одній із клінік ми натрапили на цю книжку та придбали її. Казка розповідає про молоденького соловейка, який народився без одного крила. Зміст тієї казки переплітається з історіями діток, які мають проблеми зі здоров'ям. І створенням мультику ми хотіли показати діткам та їхнім батькам, що не потрібно опускати руки, а боротися. Оживили казку ми в себе вдома, фігурки були зроблені з пластиліну. І під настановою викладачки Лесика зі школи ремесел нам вдалося відтворити задумане.

1.4_1024x768
1.4_1024x768

Також захід відвідала Олена Мудра, керівник анімаційної студії «Руда миша».

- Усі ми різні, але у всіх нас є можливість створювати цікаві речі: хтось пише вірші, хтось малює, хтось створює власноруч композиції. Я працюю з дітками з вадами слуху, ми складаємо з ними мультики і фільми.

Окрім того кожен охочий міг продемонструвати власний талант: Сергій Ткачук грав на скрипці та співав; Тереза Будзяк – розповідала улюблений вірш.

Після чого діти, історії яких написані у казках, отримали в подарунок примірники книги. Крім того Ірина Мацко подарувала «Різдвяні казки» бібліотекам.

«Різдвяні казки» показують, що інколи ми нарікаємо на життя і не задумуємося, чи насправді це щось серйозне. Вони допоможуть кожному зрозуміти себе і подякувати за те, що вони мають.

[gallery order=«DESC» columns=«1» size=«full» link=«file» ids=«158457,158458»]

Переглянути мультик «Соловейко з одним крилом» зараз:

Фото та відео автора

Вибір читачів за тиждень

Відео