Євгенія Цебрій

У Тернополі розпочинається вакцинальна кампанія проти поліомієліту: що треба знати батькам

Ліків від поліомієліту не існує, тому єдиним способом вберегтися від цієї недуги є вакцинація.

Кампанію зі щеплення дітей від поліомієліту розпочинають у Тернополі з 1 лютого. Перший етап триватиме три тижні і охопить дітей віком від 6 місяців до 6 років, які пропустили або взагалі не робили вакцинацію за Національним календарем. Такі заходи проводять через виявлення вірусу у 20 дітей на Рівненщині й Закарпатті восени 2021 року. Тоді 1 дитина отримала параліч, а 19 були контактними і мали безсимптомний перебіг. Ще один випадок захворювання дитини на поліомієліт зафіксований у Закарпатті у січні цього року, повідомляє пресслужба МОЗ. 

Як відбуватиметься вакцинальна кампанія у Тернополі, розповів «Терену» медичний директор з поліклінічної роботи міської дитячої лікарні Володимир Кучма. 

- Поліовірусу типу 2 в Україні з 1999 року не реєстрували, тому і не проводилося щеплення вакциною від цього типу вірусу, вакцинували лише від типів 1 і 3, - пояснює він. - Але у зв’язку з тим, що в Україні виявили випадки поліовірусу типу 2, МОЗ запровадило проведення масової імунізації дітей, починаючи з народжених від 1 січня 2016 року до 30 червня 2021 року. 

За словами Володимира Кучми, на першому етапі вакцинальної кампанії - з 1 лютого, проводитимуть щеплення інактивованою поліомієлітною вакциною (ІПВ). Її робитимуть тим дітям, які не мають жодного щеплення від поліомієліту або мають лише одне. Другий тур вакцинації від поліовірусу типу 2 відбудеться у березні-травні цього року і проходитиме в два етапи. 

- У нас складений список дітей , які підлягають щепленню від поліовірусу типу 2. Вакцину ІПВ для 1 туру ми маємо, - зазначає медик - Також поряд з тим МОЗ наголошує, щоб також невідкладно робили рутинну ваквинацію проти поліовірусу, яку проводять 6 разів.  В такому випадку дітям віком 2 та 4 місяці щеплення роблять вакциною ІПВ. А в 6 і 18 місяців, 6 і 14 років - оральною поліомієлітною вакциною (ОПВ) - це краплі. Шести доз вакцини достатньо, щоби сформувався імунітет до поліомієліту на все життя.

Діти, які народилися з 1 січня 2016 року по 30 червня 2021 року і які не мають жодного щеплення або мають лише одне щеплення, підлягають або на перше, або на друге щеплення вакциною ІПВ, наголошує Володимир Кучма. Другий і третій етап вакцинації цієї категорії буде проводитися в березні –травні цього року.

- Дільничний педіатр, який має всю історію розвитку дитини та щеплення, планує вакцинацію, - каже медик. - На 1 лютого в нас вже складені плани про всіх дітей, які підлягають щепленню ІПВ. А також є плани про дітей народжених в 2016-2022, які будуть підлягати щепленню ОПВ, а підлягати будуть усі без винятку. Педіатр і медсестра повідомляють батьків, коли прийти на вакцинацію у свою амбулаторію. Дітям, яких ведуть педіатри приватних клінік, робитимуть вакцинацію на базі цих закладів.

Поліомієліт - це гостра інфекційна хвороба, яка вражає переважно дітей та є небезпечною для життя. Його спричиняють поліовіруси, що потрапляють до організму зазвичай через немиті руки та іноді через заражену воду та їжу. Вірус поліомієліту впливає на нервову систему, зокрема на периферичну, і внаслідок ураження оболонок нервів, що призводить до інвалідності у вигляді парезу та паралічу. До сьогоднішнього дня ліків від поліовурусу немає, тому єдиним способом вберегтися є вакцинація. 

- Епідемії поліовірусу були в Африці, Японії і залишали за собою масу людей з каліцтвами. У 2000 році вже йшлося про те, що Україна вільна від поліовірусу, - каже Володимир Кучма. - Але у зв’язку з тим, що ситуація в країні була не зовсім стабільна, щеплення то проводили, то ні. І на сьогодні зафіксовані випадки поліовірусу типу 2, тому ми мусимо зробити масову імунізацію дітям, щоб поліовірус знову покинув Україну. На Тернопільщині жодного випадку поліовірусу не зафіксовано. Минулого року було 4 підозри, дітей обстежили, але вірус не підтвердився. Тому зараз йде кампанія, щоб викоренити поліовірус, щоб він не розрісся у великих масштабах. 

Загалом від поліовірусу типів 1 і 3 за 2021 рік у Тернополі вакцинували 100% дітей до року, вакцинованих у 18 місяців - 85,5%, у 6 років – 90%, в 14 років – 93%.

- Це доволі високий показник, але вимога Міністерства охорони здоров’я, щоб загальний оказник був 95% і вище, - каже медичний директор з поліклінічної роботи.

Щеплення від поліомієліту внесені у перелік обов’язкових гарантованих державою щеплень. Їх можна отримати безоплатно у свого сімейного лікаря або педіатра. Як повідомляють в МОЗ, для першого етапу кампанії буде використана інактивована поліомієлітна вакцина (ІПВ) французького виробництва у монодозних чи багатодозних флаконах. Вона містить неживі віруси поліо усіх трьох типів. Держава закупила понад 400 тис. доз такої вакцини для покриття загальних потреб і проведення першого етапу імунізації в межах кампанії. Вакцину вводять внутрішньом’язово у передню поверхню стегна або в дельтоподібний м’яз руки, а не в сідницю.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео