Євгенія Цебрій

Найбільше хворіють на COVID-19 – у Чорткові, найменше – у Тернополі, - лікар-епідеміолог

IMG_3305

Ситуація із захворюваністю на COVID-19 на Тернопільщині залишається надзвичайно складною. Якщо попередній тиждень закінчився із понад 5 тис. 400 хворих, - і це був найвищий показник за весь період спостереження, то за 4 дні останнього тижня ми вже маємо 5 тис. 275 випадків. Таким чином цього тижня область перевищить показники попереднього тижня. Про це повідомив заступник генерального директора з досліджень біологічних факторів, лікар-епідеміолог обласного центру контролю та профілактики хвороб Володимир Паничев.

За його словами, захворюваність в області складає 1 тис. 161 випадок із розрахунку на 100 тис. населення.

- Стосовно ситуації на окремих територіях, найвищий показник захворюваності на сьогодні в місті Чорткові - 2 тис. 412 на 100 тис. населення і в колишньому Монастириському районі – 2 тис. 22 випадки, - каже лікар-епідеміолог. - Високі показники у Бережанах - 1 тис. 800 випадків на 100 тис. населення. Також доволі високі показники мають колишні Бережанський, Гусятинський, Заліщицький, Лановецький райони. Тоді як показник у Тернополі - 999, 7 випадків. У порівнянні з окремими територіями він вдвічі нижчий.

Тернополяни менше хворіють завдяки тому, що у місті завершену вакцинацію (дві дози – ред.) отримали 53, 47% населення. В той час, як у області цей показник складає 39, 3%, зазначає медик.

- Тобто абсолютна більшість населення міста на сьогодні або завершила вакцинацію або вакцинується, - каже він. - Окрім того, у Тернополі більша дисципліна з дотримання карантинних заходів. І це яскравий приклад можливостей впливу на епідситуацію з ковідом. Тому хочу закликати всіх вакцинуватися.

Володимир Паничев також додає, що нинішня ситуація  з ковідом розгортаться на фоні захворюваності грипом та ГРВІ.

- Минулий тиждень ми закінчили з показниками, які в 2, 3 рази перевищують рівень епідемічного порогу, - говорить лікар-епідеміолог. - Зараз ми за рівнем захворюваності в Україні знаходимося в стані епідемії середньої інтенсивності і стрімко наближаємося до показників епідемії високої інтенсивності. Звертаю увагу на те, що фіксується серйозне неблагополуччя щодо грипу та ГРВІ серед дітей, особливо серед школярів. Захворюваність серед дітей збільшилася на 1,8 рази, а серед школярів - в два рази. Кількість госпіталізації з приводу грипу та ГРВІ зросла у 1,5 рази. Тобто ми маємо поєднання двох паралельних процесів, і це викликає серйозне занепокоєння.

Медик наголошує, що при перших ознаках нездужання – нехай це буде легкий нежить чи незначне підвищення температури, – все це є підставою для того, щоб самоізолюватися, не йти на роботу, не вести дитину у дитсадок чи не відпускати до школи. Потрібно залишатися вдома і обов’язково звертатися за меддопомогою.

Нагадаємо, Тернопільську область віднесли до “помаранчевої” зони, яка є сигналом про про наближення області до “червоної”. З цього приводу в області посилюють контроль за дотриманням протиепідемічних заходів. Через високу захворюваність майже сотня шкіл області перейшли на дистанційну форму навчання.

Фото «Терену»

Вибір читачів за тиждень

Відео