Ростислав Фук

У Тернополі суд виніс рішення щодо позову батька полеглого на війні прокурора Стадника

Батько судився, щоб встановити на могилі сина пам'ятник індивідуального замовлення, а не такий, що передбачений проєктом «Пантеону Героїв» у Тернополі

Тернопільський міськрайонний суд не задовольнив позов Олега Стадника, син якого Віталій Стадник загинув під час російсько-української війни. Про це пише Суспільне.

Чоловік судився, щоб встановити на могилі сина споруду індивідуального замовлення, а не таку, яка передбачена проєктом «Пантеону Героїв» у Тернополі.

Нагадаємо, Віталій Стадник був начальником управління Тернопільської обласної прокуратури, старшим радником юстиції. Загинув під час виконання бойового завдання 1 жовтня 2022 року у Херсонській області. Поховали Віталія Стадника у Тернополі 8 жовтня 2022 року.

Суд ухвалив: у задоволенні позовних вимог Стадника Олега Богдановича до спеціалізованого комунального підприємства «Ритуальна служба» Тернопільської міської ради про визнання дій незаконними, відмовити. Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи. Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом 30 днів з дня його проголошення, – зачитала рішення суду суддя Тернопільського міськрайонного суду Ольга Герчаківська.

За словами співавторки концепції «Пантеону Героїв» Дарці Веретюк, яка у справі виступала свідком зі сторони комунального підприємства Тернопільської міської ради «Ритуальна служба», у Тернополі ледь не першими почали облаштовувати сектор почесних військових поховань з-поміж інших усіх обласних центрів.

Тобто, це показовий процес і прецедент, на який будуть спиратися в інших містах. Тому сьогодні і було так багато людей у залі, і сім’ї, які заходили третіми особами в позовних своїх заявах, і інші сім’ї, батьки, дружини загиблих, бо ми представляємо їхні інтереси й будемо розповідати про це всім іншим, кому це важливо, – каже Веретюк.

Адвокат ритуальної служби Назарій Редьква сказав, що будівельні роботи не зупиняли, їх проводять відповідно до положення про «Пантеон Героїв» міста Тернополя.:

Як розповіла Надія Щирба, мати загиблого військового Тараса Щирби, котра у справі виступила як третя особа, судовий процес у цій справі тривав майже рік.

Хто буде незадоволений цим рішенням, нехай собі приймає якесь своє рішення, чи перезахоронювати. Це відноситься до сім’ї Стадників. Якщо вони незадоволені цим рішенням, вони можуть перезахоронити свого сина в якесь інше місце, — сказала Надія Щирба.

Рішення суду прокоментувала матір загиблого захисника Віталія Стадника Марія Стадник. У суді вона виступала, як свідок.

Поки нічого не можемо говорити. Ми мали дві вимоги. Перша — зобов’язати та надати інформацію щодо місця поховання сина. Ця інформація зазначена у свідоцтві про поховання. Цю форму затвердив Кабмін і там має бути така інформація. Тому ми вимагали, щоб нам дали ряд, місце, сектор, де похований син. Друга вимога — про усунення перешкод для встановлення намогильних споруд. Зараз оголосили результативну частину, після отримання повного тексту рішення, який має прийти всім учасникам протягом 10 днів, наша родина буде приймати рішення, подавати чи не подавати апеляційну скаргу, – каже Марія Стадник.

Чиайте також: У Тернополі встановили перші пам'ятні знаки на «Пантеоні Героїв»

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео