Ілона Хомів

У Тернополі триває виставка колекції англійських леді-дзвоників (фото, відео)

Колекцію зібрала наша краянка Стефанія Михалюк, яка практично все життя прожила у Великій Британії. Після смерті жінки дзвоники передали її родичу на Тернопільщину, а він вирішив показати це надбання землякам 

Виставку «Мелодійна музика дзвоників» із приватної колекції Івана Кузишина відкрили у Тернопільському обласному краєзнавчому музеї, що на площі Героїв Євромайдану. Триватиме виставка до 14 липня.

Колекцію «Англійські леді-дзвоники» повʼязана з історією життя краянки Стефанії Михалюк, яка пів століття збирала дзвіночки за кордоном, аби втримати у своїй памʼяті мелодійне відлуння рідного краю. 

Представлена колекція є тематичною. Персоналії, зображені на дзвониках, доносять понад сотню історій величного минулого острівної країни. А їхнє звучання — справжня автентика, якій українських вимірів надала сама колекціонерка.

Історію цієї унікальної колекції зі слів Івана Кузишина опублікували на фейсбук-сторінці обласного краєзнавчого музею. 

У роки окупації Тернопільщини під час німецько-радянської війни (1941-1945) моя родичка, Стефанія Михалюк, сестра моєї бабці Ганни Михалюк, була вивезена на примусові роботи в Німеччину як остарбайтер. Після розгрому нацистської армії у 1945 році вона познайомилася з військовослужбовцем з Великобританії. Невдовзі вони одружилися і виїхали на його Батьківщину – у передмістя Лондона, – розповідає Іван Кузишин. 

Там, у новому оточенні, Стефанія з цікавістю вивчала побут, звичаї та культуру місцевого населення, часто порівнюючи їх з українськими традиціями. Однак особливе захоплення у неї викликали англійські «Леді-дзвоники», які стали об'єктом її колекціонування.

Протягом пів століття їй вдалося зібрати понад 250 різних зразків цих англійських дзвоників. Ці предмети нагадували їй про рідну Україну, особливо великодні дзвони, і зберігали зв'язок із далеким рідним краєм.

У 1995 році Стефанія пішла у вічність, і її колекцію почали роздаровувати. Але у 2023 році внук Стефанії, Владас, і мій троюрідний брат, розмовляючи по телефону, повідомили мені про залишки колекції. Владас докупив нових дзвоників і у 2024 році разом із гуманітарною допомогою доставив їх мені до Тернополя. Мені приємно поділитися цією історією з нашими земляками, і я сподіваюсь, що це незвичайне подарункове надбання знайде щирий інтерес серед вас», – зазначив Іван Кузишин. 

Фото авторки

Відео з фейсбук-сторінки Тернопільського обласного краєзнавчого музею 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео