Тетяна Бакай

У Тернополі відбувся п'ятий випуск Школи пілотів дронів (відео)

У Школі пілотів дронів триває новий набір, тож усі охочі віком від 16 до 50 років можуть зголоситись та зареєструватись

Вже вп'яте Школа пілотів дронів у Тернополі має своїх випускників. Усі учасники пройшли безкоштовний інтенсивний курс з основ управління FPV-дронами упродовж 5 тижнів. А також склали іспит на здобуття шевронів — таке нововведення запровадили, щоб спонукати вдосконалюватися і досягати результату. Школа пілотів дронів від Благодійного фонду «Покрова» діє у Тернополі понад пів року та вже допомогла опанувати основи керування дронами понад сотні людей. 

Від початку створення, з 2012-го року, наш фонд допомагав розвиватися дітям різних категорій, а з 2022-го зосередився на допомозі захисникам. Коли почалася активна хвиля виготовлення «народних» FPV-дронів, виникла ідея навчати пілотів дронів. У держави є великий запит на фахівців цього напрямку. До нашої школи приходять люди, які хочуть зрозуміти, як працюють дрони, а є такі, що бачать себе у цій професії в майбутньому. Маємо за честь готувати пілотів дронів, які нині дуже потрібні на фронті, – зазначила директорка Благодійного фонду “Покрова”Любов Вовк. 

Навчання у Школі пілотів дронів проводить інструктор – доцент кафедри комп’ютерних систем та мереж Тернопільського національного технічного університету ім. Івана Пулюя Юрій Лещишин.

Основне наше завдання — ознайомити курсантів із роботою FPV-дронів, навчити керувати безпілотними системами, спонукати аналізувати дальність польотів задля максимальної ефективності. У межах курсу даємо базові знання, а далі пілотам потрібно щоденно вдосконалюватися — літати, проходити спеціалізовані курси. Легше літати на Mavic, бо це стабільна платформа, а FPV-дрони потребують постійного тренування. Щоразу поглиблюємо навчальну програму. Наші курсанти — наполегливі й талановиті, здобувають чудову підготовку, – каже інструктор. 

На зустріч із випускниками Школи пілотів дронів прийшли представники 33-ї окремої механізованої бригади. У Тернополі вони проводять рекрутингову кампанію із залучення призовників у свою бригаду.

Торік наша бригада несла службу на Запоріжжі, цьогоріч — на Донеччині. У нас є чимало різних вакансій, тож їздимо містами України і запрошуємо добровольців. Ситуація на фронті складна, мають воювати всі, хто може. Свідомий вибір підрозділу — це краще, ніж примусовий розподіл. Якщо хтось має бажання долучитися до нас, то готуємо рекомендаційний лист і супроводжуємо впродовж загальної підготовки. Далі передбачене навчання за певною спеціальністю безпосередньо у військовій частині.  На даний час нам потрібні пілоти дронів, адже розширюємо цей важливий напрямок —  на базі роти безпілотних комплексів наші побратими сформували батальйон безпілотних систем, — розповів випускникам Школи пілотів дронів представник 33-ї окремої механізованої бригади. 

У Школі вже триває новий набір, тож усі охочі віком від 16 до 50 років можуть зголоситись та зареєструватись. Детальнішу інформацію можна знайти на сайті Благодійного фонду “Покрова”. 

До слова, свої вміння польотів FPV-дронами через перешкоди представники Школи пілотів дронів продемонстрували  на Форумі аграрних інновацій «Нове зернятко» на Тернопільщині. 

Детальніше – на відео:

Фото, відео з фейсбук-сторінки Благодійного фонду «Покрова»

Вибір читачів за тиждень

Відео