Тамара Коблик

У Тернополі відкрили виставку, присвячену міській контркультурі (фото)

Виставка триватиме три тижні. Вхід вільний

Виставку «CounTERculture», присвячену міській контркультурі відкрили в Тернополі 23 серпня у креативному кластері Na Пошті. Про це повідомила Терену кураторка проєкту Марічка Юрчак.

Це дослідницький проєкт Мистецького об’єднання «Коза» та громадської організації «Інститут міської культури», присвячений тим, хто творив історію культури незалежно від обставин, здійснений за підтримки Українського культурного фонду.

Загалом відкриття виставки тривало два дні: 23 та 24 серпня. З цієї нагоди у перший день Na пошті виступив тернопільський гурт «Хвилі», а 24 серпня, на День Незалежності грав «Лелека і папороть».

Виставка має на меті висвітлити життя локальної неформальної культурної спільноти, ролі діячів тернопільського андеґраунду у формуванні та національної ідентичності українців. Ці люди без державних посад, звань і зарплат беруть безпосередню участь у боротьбі з російською культурною та військовою експансією. На жаль, ця «неофіційна» сторінка минулого дуже мало задокументована. А стрімка зміна засобів запису та передачі інформації - бобіни, касети, дискети, диски, флешки – позначилася на збереженні даних про ці процеси не менше, ніж міграція та війна в Україні, - каже кураторка проєкту Марічка Юрчак.

За її словами, незалежні митці міста у сфері музики, літератури, візуального та перформативного мистецтва - це невеликий, але проактивний відсоток суспільства, що сприяє змінам. Їх творчий доробок ще мало відомий  загалу, а внесок у боротьбу з російським культурним продуктом ще не оцінений вповні. Виставка розвіює міфи, що маргіналізують «неформалів», і творить нові – героїчні. 

Виставкою хочуть привернути увагу до цікавого і незвіданого пласту історії, спонукати дослідження і створення  вебархіву.

Досліджую «контркультурну» Україну 100-200-річної давності. Ця неофіційна частина культури в різні часи робить нашу історію та спадщину повнокровнішою. І це те, що дозволяє відчувати себе молодим. Допоки ти слухаєш рок (джаз, психоделію, індастріел…), цікавишся незалежним мистецтвом і некомерційною літературою, - ти молодий. Українство було довго андеґраундом (підпіллям) і контркультурою, і ця жилка є в справжніх українців - не тому, що модно, а тому, що це виборювалося і мовою, і одягом, зачіскою і незалежною поведінкою, - каже науковий консульнтант проєкту, кандидат історичних наук, доцент Тернопільського національного педагогічного університету ім. В. Гнатюка Володимир Окаринський. - Контркультура, альтернатива, андеґраунд, незалежний культурний простір - це те, що приносить новизну. А нове завжди сприймається як заперечення попереднього культурного досвіду панівної офіційної культури. З часом контркультура стає частиною загальної культури, адаптується нею. Це безцінний ресурс оновлення. Вся найкращі досягнення культури, від ґотики до декадансу і модернізму, були контркультурою свого часу. Шукаємо альтернативний простір української культури, шукаємо себе. 

Долучитися до процесу збору матеріалів для виставки можуть всі охочі, для цього просять заповнити форму: https://forms.gle/JxZwQJWV7UhwZFrg9 або написати на адресу urbanci.ngo@gmail.com

Виставка триватиме три тижні. Адреса: вул. Коперника, 4. Вхід вільний.

Фото Максима Брунарського

Вибір читачів за тиждень

Відео