Оксана Бучко

У Тернополі відкриють імена земляків, які ліквідовували наслідки аварії на ЧАЕС

57155351_2061597920630176_2288389718116663296_n

Поіменно всіх тих тернополян, які долучилися до порятунку нашої планети від радіоактивної катастрофи, згадав Микола Ротман у книзі «Не стихає Чорнобильський біль». Твір видали посмертно за ініціативи та допомоги дітей автора. Презентуватимуть книгу про подвиг наших земляків – ліквідаторів найбільшої техногенної катастрофи ХХ століття – в галереї «Бункермуз» 25 квітня (початок – о 17:00).

– Батько зібрав спогади та інтерв’ю з живими учасниками ліквідації аварії на ЧАЕС, – розповідає Надія Ротман.  – Невідомі факти, архівні світлини, історії з життя людей, багато з яких вже відійшли у вічність – надто рано, ще молодими, вражені променевою хворобою. Ціною життя вони гасили радіоактивну пожежу. Хтось поїхав у Чорнобиль за наказом, хтось – добровільно. Хтось в перші дні без жодного захисту працював в епіцентрі вибуху на 4-му блоці АЕС, хтось заступив на вахту через рік-два.

Кожний розділ книги присвячений окремому району Тернопільської області. Надія Ротман вичитувала текст батька після його смерті, а також допомагала дизайнеру під час верстки. Активно долучився до роботи і син автора Олександр Ротман, який додатково зібрав декілька інтерв’ю із ліквідаторами, аби доповнити  сюжет. Так всією сім’єю вдалось видати книгу з історіями героїв.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео