Олена Чепіль

У Тернополі вручили посмертні нагороди рідним полеглих Героїв (фото, відео)

Отримали ордени «За мужність» прийшли батьки, дружини, діти загиблих на війні захисників 

Едуарду Ставицькому було лише 18, коли він став на захист України. Із червня 2021 року служив у Маріуполі, де й і застав повномасштабне вторгнення. Герой загинув за два місяці до свого 19-річчя 12 квітня 2022 року під час артобстрілу неподалік «Азовсталі». 

Я ним дуже пишаюся. Він мені крайній раз, я ніколи не говорю останній, дзвонив 2 березня 2022 року. Він якось звʼязок знайшов, бо тоді його вже не було у Маріуполі, розповідає мати Героя Оксана Ставицька.

Мати Героя пообіцяла сину не плакати, але так і не змогла дотримати своєї обіцянки. 

Він був дуже гарним в мене. Багато друзів мав. Був дуже комунікабельним та веселим. В мене ще є донька, в них різниці 11 років. Він дуже її любить, допомагав з нею, каже зі сльозами на очах жінка. 

14 березня в День українського добровольця Оксані Ставицькій та іншим родинам, які втратили на війні найрідніших, вручили ордени “За мужність”.

Мати Героя Оксана Ставицька

Той батько, який загинув, ще не все сказав своїм дітям. Той воїн, який загинув у 20 років, ще не все зробив у своєму житті. І в сьогоднішній день прийміть щирі співчуття від капеланської служби, адже дуже важко втрачати рідного, каже капелан Володимир Андрухів.

Також нагороду 38-річного сина отримали його батьки Ганна та Володимир Зубики. 

Він двічі був важкопоранений. Загинув 19 грудня 2022 року. В той день на його позиції горів танк. Два хлопці вибігли, а одного захисника зі Скалату Сашу Камінського залишили. І наш Олег витягнув його звідти і передав медикам. Сам пішов воювати і за кілька годин загинув, ділиться мати Героя Ганна Зубик.  

Олег Зубик вступив до лав ЗСУ 5 березня 2021 року. Під час російського вторгнення 24 лютого 2022 року захищав позиції біля Золотого на Луганщині. Воював на Миколаївщині, а згодом, на Донецькому напрямку. Батьки Героя кажуть, безмежно пишаються сином. 

Батьки Героя Олега Зубика 

«Ми мусимо захищати, бо то наша земля. А хто як не я?» Це були його слова. Він був дуже спокійний, чесний, ніколи не обманював, розповідають батьки Олега Зубика.

Вручення нагород рідним полеглих Герої провели у музеї національно-визвольної боротьби у Тернополі, де також показали короткометражний фільм про добровольців. 

Фото Тернопільської обласної військової адміністрації, відео Романа Луциківа

Вибір читачів за тиждень

Відео