Дарія Шевченко

У Тернополі зібралися представники місцевого самоврядування зі всієї країни: що обговорювали (фото)

Учасники заходу піднімали важливі питання роботи місцевого самоврядування в період війни, підтримки внутрішньо переміщених осіб, розвитку агропромисловості тощо

У Тернополі відбувся кількаденний навчальний семінар «Літня школа місцевого самоврядування», в якій взяли громадські активісти та працівники органів місцевого самоврядування з усієї України. Спікерами заходу виступили народні депутати України, представники органів місцевого самоврядування у Тернополі, громадські активісти тощо.

Одна з основних тем обговорення - реалії місцевого самоврядування в період війни. Про те, як Тернопільщина з перших днів повномасштабного російського вторгнення стала надійним тилом як для військовослужбовців та добровольців, так і для внутрішньо переміщених осіб, розповів учасникам школи перший заступник голови Тернопільської обласної ради Володимир Болєщук. Він зазначив, що область прийняла понад 100 тисяч жителів з інших регіонів, які тікали від російської агресії.

Всі працювали єдиним фронтом: одразу з 24 лютого почали створювати добровольчі батальйони, сформувався потужний волонтерський фронт - з кожного села практично щодня відправляли допомогу. Місцеве самоврядування спільно з волонтерами забезпечувало добровольців військовим оснащенням, а переселенців - житлом та продуктами, - зауважив Володимир Болєщук. - Були створені спеціальні координаційні штаби, волонтери якого відправляли сотні тисяч продуктових наборів у Київську, Сумську, Чернігівську, Харківську, Миколаївську, Запорізьку, Донецьку та Луганську області. 

Також учасники семінару не оминули важливе питання продовольчої безпеки громад в умовах воєнного стану та перспективи розвитку агропромисловості. Народний депутат України Іван Чайківський розповів присутнім про особливості створення умов для релокації та розвитку агропереробних підприємств в безпечних регіонах. Крім того, учасники мали змогу особисто пересвідчитись, як в умовах воєнного часу працює одне з агропідприємств Тернопільщини.

Робота та асортимент Тернопільського м'ясокомбінату - це відповідь на виклики часу. Бо і глибока переробка агросировини, і створення доданої вартості та нові робочі місця зі сплатою податків - все це дозволяє запустити економіку воюючої країни та менше залежати від експорту, з яким зараз є цінові та логістичні проблеми.  Іншими словами, на практиці застосовується фраза «від поля - до столу», яка формує чітке уявлення про роботу тилу для підтримки військових, тимчасових переселенців та загалом усіх українців, - сказав Іван Чайківський.

Також учасники заходу могли побачити напрацювання в роботі першого в області Індустріального парку «Західноукраїнський промисловий ХАБ».

Фото з дописів

Вибір читачів за тиждень

Відео