Орест Сарматський

У замку на Тернопільщині можна побачити незвичну ікону святої Варвари

Заставка54

17 грудня православний світ відзначає день пам’яті святої великомучениці Варвари. Святу вважають захисницею жінок і військових, а також покровителькою дітей, любові і шлюбу. Ікона цієї святої зберігається у фондовій збірці групи «Живопис» Національного заповідника «Замки Тернопілля», датована ХХ ст. 

Як пише науковий співробітник фондового відділу Оксана Брегін, ікону передали у фонди заповідника із Свято-Михайлівської церкви села Бодаки Збаразького району.

– На ній зображено у повний зріст святу із розпущеним волоссям та короною на голові, одягнену у синю сорочку та фіолетовий мафорій. У правій руці тримає вона сувій, а в лівій – хрест і пальмову гілку. На задньому плані з лівої сторони внизу зображено вежу з вікнами. Оскільки була пошкоджена основа даної ікони, втрачена частина грунту та фарбованого шару, відсутній підрамник, то було вирішено передати ікону на реставрацію художнику-реставратору вищої категорії Магінському Володимиру Дмитровичу, – пише пані Оксана.

Вона зазначає, що під час реставраційних робіт на полотні було виявлено два шари фарби. Коли було знято забруднений верхній шар, то реставратор виявив зображення другої половини ХVІІІ ст., на якій зображено у повний зріст святу Варвару у голубому хітоні та червоному мафорії, з розпущеними косами та діадемою на голові, а над нею два ангели. У правій руці свята тримає чашу, як символ її передсмертного причастя, в іншій – меч. На задньому плані зображено вежу, сцену страти та церкву.

sv.-vel.varvara-hviiist (Copy)
sv.-vel.varvara-hviiist (Copy)

Оксана Брегін також додає, що у християнському світі Варвару шанують як заступницю простолюду, спасительку людей від наглої смерті, охоронницю вояків. Адже перед смертю вона молилася Богу, щоб усі, хто її поминає, не гинули від раптової смерті, щоб кожен встиг перед смертю покаятись і причаститися. Тому на іконах святу великомученицю Варвару часто зображують із Святою Чашею в руці.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео