Орест Сарматський

У замку на Тернопільщині покажуть виставку та фільм про Пінзеля

236308693_298107665317705_1851237630545493561_n (Copy)

П’яту живописну виставку українських та зарубіжних художників і прем`єрний показ кінострічки «Дотик Пінзеля» готуються провести завтра у Збаразькому замку.

- Імпрезу організовуємо в рамках I-го Міжнародного живописного пленеру "Мистецькими шляхами Пінзеля», який провели торік у Бучачі, Львові, Годовиці. Результат пленеру - це 35 живописних творів, які відображають історично-культурні пам’ятки Львова, Львівщини, Тернопільщини та Прикарпаття, де жив і творив геніальний скульптор XVIII століття Іоан Георг Пінзель. Основна мета такої мистецької акції - популяризація великого майстра, скульптури якого були врятовані Борисом Возницьким від знищення та забуття», - розповіла кореспонденту «Терену» президент Благодійного фонду «Відродження історико-культурної спадщини України імені Героя України Б. Возницького» Олександра Лісаковська.

За її словами, завтра, 18 серпня о 14 годині, окрім презентації виставки, у Збаразькому замку відбудеться прем`єрний показ художньо-документального фільму «Дотик Пінзеля». Виставки художніх полотен у рамках I-ого Міжнародного живописного пленеру "Мистецькими шляхами Пінзеля» за участю 20-ти українських та зарубіжних митців уже відбулися під час туру Україною в Дубно, Бучачі, Рівному та Чернівцях. Організатори – Благодійний фонд імені Возницького та Рівненська обласна організація Національної спілки художників України. Іоанн Георг Пінзель - галицький скульптор середини XVIII століття, представник пізнього бароко і рококо. Засновник Львівської школи скульпторів. Біографічні відомості про майстра майже відсутні. Його етнічне походження, місце і час народження, а також обставини появи в Галичині та смерті наразі невідомі. Усередині 1740-х років він з’явився при дворі магната Миколи Василя Потоцького, який став його головним замовником і патроном. У 1751 році одружився у Бучачі (Тернопільщина). Упродовж 1750-60-х років (переважно спільно з архітектором Бернардом Меретином) працював у Львові, Ходовичах (тепер Львівська область), Городенці, Гвіздці (нині Івано-Франківська область), Монастириську (костел Успіння Пречистої Діви Марії), Бучачі (обидва — сучасна Тернопільська область). У 1756-1761 роках виконав бічні вівтарі в одному із храмів Львова, монументальні статуї святих Атанасія, Леона, кінну статую святого Юра. Для творів Пінзеля характерна велика емоційність та динаміка й експресія, надання створеним дивовижним формам життєвих рис.

Вибір читачів за тиждень

Відео