Орест Сарматський

У замку на Тернопільщині відвели цілий зал для «Метаморфози Вкраїнського Духу» (фоторепортаж)

У Збаразькому замку відбувся круглий стіл «Етнографічна спадщина і збереження пам’яток історії та культури Тернопілля», присвячений 150-й річниці із дня народження етнографа Володимира Гнатюка та Міжнародному дню пам’яток і визначних місць.

У його рамках відкрилася виставка творчих робіт викладачів та студентів Теребовлянського фахового коледжу культури і мистецтв.

01 (Copy)
01 (Copy)

02 (Copy)
02 (Copy)

– Наше завдання – зберігати і примножувати ту багату народну спадщину, яку маємо. Саме ця теза вже роками є ключовою у нашому відділі коледжу, де вчимо молодь образотворчому, декоративному мистецтву та реставрації, культивуємо любов до народного багатовікового надбання, – сказав під час відкриття  виставки заслужений художник України, викладач коледжу Микола Шевчук, чия робота – теж в експозиції, як і робота його дочки, викладача коледжу Марічки Тимчук.

03 (Copy)
03 (Copy)

04 (Copy)
04 (Copy)

05 (Copy)
05 (Copy)

Думку свого колеги продовжила завідувачка відділу «Образотворче мистецтво, декоративне мистецтво і реставрація» Олена Ткачук.

06 (Copy)
06 (Copy)

Те, що презентовано на цій виставці – маленька часточка творчого доробку викладачів та студентів коледжу. Експозицію ми назвали «Метаморфоза Вкраїнського Духу».Цією назвою хотіли підкреслити, що ми беремо за основу витоки нашого народного мистецтва, осмислюючи, видозмінюємо їх.

07 (Copy)
07 (Copy)

08 (Copy)
08 (Copy)

09 (Copy)
09 (Copy)

І ось, подивіться, що у нас виходить. Є тут як інтерпретації відомих мистецьких творів так і оригінальні речі,  зокрема, яскраві зразки вишиваних подільських, волинських, лемківських сорочок. 

Тут же і – гобелени,  вироби з кераміки, шкіри. 

10 (Copy)
10 (Copy)

11 (Copy)
11 (Copy)

Показуємо й окремі іконописні твори, сучасне бачення цієї теми, зокрема, реалізоване нашим молодим викладачем Іваном Драганом. 

Зрозуміло, що у переддень великодніх свят на виставці можна побачити і писанки, драпанки, виготовлені за різними технологіями. У деяких виробах відображено і символ – Дерево життя, глибоко традиційний український народний символ, таке поєднання поколінь – минуле, теперішнє і майбутнє, – розповіла Олена Ткачук.

12 (Copy)
12 (Copy)

Перші відвідувачі виставки зійшлися на думці,що виставка творчих робіт викладачів та студентів Теребовлянського фахового коледжу культури і мистецтв «Метаморфоза Вкраїнського Духу» вдалася і вийшла дуже органічною, вона увібрала в собі культурні, етнографічні традиції не тільки Тернопільщини, але й різних регіонів України.

Фото автора 

Вибір читачів за тиждень

Відео