Ростислав Фук

У ЗСУ вперше в історії України з’явилася польова форма для військовослужбовиць (фото)

Також продовжується робота над упровадженням жіночого бронежилета

Міністерство оборони України затвердило зразок-еталон костюма літнього польового для військовослужбовиць ЗСУ. Відтепер жіноча літня польова форма офіційно поставлена на забезпечення. Про це повідомили у пресслужбі відомства.

Робота над упровадженням жіночої польової форми розпочалася ще у 2022 році на виконання доручення міністра та за ініціативи проєкту Arm Women Now, громадської ініціативи Forma Two та за участі Тетяни Ломакіної — радниці, уповноваженої президента України з питань безбар’єрності.

Робота над упровадженням жіночої польової форми розпочалася ще у 2022

За час роботи над розробкою форми відбулися чисельні засідання робочих груп, напрацювання, випробування форми. І врешті її затвердили.

За словами міністра оборони Олексія Резнікова, за результатами військових випробувань костюма літнього польового для військовослужбовиць фахівці затвердили технічну специфікацію на цей вид одягу.

Модель костюма літнього польового для наших військовослужбовиць проходить належні процедури в заявлені терміни. Технічна специфікація та зразок-еталон уже затверджені. Тож найближчим часом будуть розпочаті відповідні процедури закупівель і постачання у війська, — повідомив Резніков.

Він зазначив, що в оновленій моделі костюма були враховані всі побажання та зауваження військовослужбовиць, які брали участь у військових випробуваннях.

Окрім того, міністр наголосив, що також продовжується робота над упровадженням жіночого бронежилета. Вже є перші зразки: триває їхнє вивчення на відповідність технічній специфікації.

Після всіх відповідних випробувань і погоджень буде затверджено зразки-еталони бронежилетів. Зрештою, наші захисниці матимуть можливість отримати не тільки польову форму, а й засоби індивідуального захисту відповідно до своїх антропометричних даних, — зазначив Резніков.

До слова, нині в лавах ЗСУ проходять службу приблизно 42 тисячі жінок-військовослужбовців, близько 5 тисяч із них перебувають на передньому краї, де виконують бойові завдання нарівні з чоловіками.

Фото Міністерства оборони України

Вибір читачів за тиждень

Відео