Олена Чепіль

За порушення щодо рослин й тварин, які є в обмеженій кількості, тернополянам доведеться заплатити в рази більше

11_09_redbook1

8 листопада набули чинності зміни про адміністративні порушення, які стосуються охорони видів росли та тварин, занесених до Червоної книги України. У зв’язку із змінами, зросли й штрафи.

- Так, протоколи за ч. 1 ст. 90 КУпАП складаються у разі погіршення, знищення середовища перебування тварин і рослин, види яких не занесені до Червоної книги України, але внесені до переліків рідкісних видів тварин і рослин, або які мають особливу наукову, природоохоронну та іншу цінність, або є такими, що перебувають під загрозою зникнення на відповідній території, знищення, незаконного або з порушенням встановленого порядку вилучення їх із природного середовища, а також порушення умов утримання тварин і рослин зазначених видів у ботанічних садах, дендрологічних та зоологічних парках, інших спеціально створених штучних умовах, що призвело до їх загибелі, каліцтва, інших порушень порядку охорони, використання і відтворення таких видів тварин і рослин, – повідомляють на офіційній сторінці державного агентства меліорації та рибного господарства України.

Згідно до цієї частини Кодексу України, передбачено накладання штрафу у розмірі від 340 до 510 гривень на громадян та від 510 до 850 гривень на посадових осіб з конфіскацією незаконно добутих водних біоресурсів.

- Відповідальність за ч. 2 ст. 90 КУпАП настає у разі погіршення, знищення середовища перебування тварин і рослин, види яких занесені до Червоної книги України або які охороняються відповідно до міжнародних договорів України, знищення, незаконного або з порушенням встановленого порядку вилучення їх із природного середовища, а також порушення умов утримання тварин і рослин зазначених видів у ботанічних садах, дендрологічних та зоологічних парках, інших спеціально створених штучних умовах, що призвело до їх загибелі, каліцтва, інших порушень порядку охорони, використання і відтворення таких видів тварин і рослин, – йдеться в дописі.

При порушенні цієї частини передбачено накладання штрафу у розмірі від 510 до 850 гривень на громадян та від 850 до 1360 на посадових осіб з конфіскацією незаконно добутих водних ресурсів.

Нагадаємо, що нещодавно зросли штрафи за незаконний вилов риби, які збільшили у десятки разів за рішенням Кабінету Міністрів.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео