У Бережанах згадали про 100-річчя геноциду вірмен

У місті відкрито й освячено пам’ятник біля Вірменської церкви Св. Григорія.

На пам’ятнику, який має вигляд традиційного вірменського хачкара - кам’яної стели з різьбленим зображенням хреста, напис: “Жертвам геноциду вірмен 1915–2015. Спілка вірмен України”. Хачкар вирізьблений з надзвичайно твердої породи – вулканічного туфа, який привезли з Вірменії, адже такого матеріалу в Україні немає.

Церемонію освячення пам’ятника, встановленому за фінансової підтримки Спілки вірмен України, провели єпископ Маркос Оганесян – глава Української єпархії Вірменської Апостольської церкви, священик цієї церкви та священики Бережанського деканату УГКЦ. У молитовному дійстві, вшануванні пам’яті загиблих вірмен під час трагічних подій столітньої давності взяли участь керівники району та міста, представники вірменських громад Тернополя, Львова, Кам’янця-Подільського, жителі бережанського краю.

Перед присутніми виступили духівники, голова Тернопільської вірменської громади Марат Геворсян, голова РДА Володимир Петровський, директор ДІАЗ Василь Зорик. Вони наголошували на важливості єднання в мирі та дружбі українського та вірменського народів, котрі зазнали геноциду, переслідувань, воєнних агресій, і нині повинні розбудовуватись та міцніти серед світової спільноти.
Відрадно, що нині 250-річна Вірменська церква Св. Григорія в Бережанах (єдиний храм вірмен в області) за підтримки Бережанського деканату УГКЦ, ДІАЗ, місцевої влади і вірмен Тернопілля та всієї країни, відроджується, оновлюється, в ній проводяться богослужіння, тож віриться, що спільними молитвами ми наблизимо час миру й процвітання в Україні, де в дружбі й толерантності житимуть усі миролюбні спільноти.

Тетяна БІДЗІЛЯ.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео