Орест Сарматський

Убивцю дружини та 1,5 річного сина з Тернопільщини відправлять на примусове лікування

73480m (Copy)

Чортківські судді визнали неосудним чоловіка, що вбив та розчленував жінку, а раніше втопив в криниці їх маленького сина.

Згідно ухвали Чортківського районного суду Юрія Гречанюка, на чиїх руках кров 1,5-річного сина і дружини, відправлять на примусове лікування до психіатричного закладу із суворим наглядом.

Про це повідомляє Чортків Онлайн.

Фахівці встановили, що наразі він – не осудний. А відтак він не може нести кримінальну відповідальність і до виходу із хворобливого стану, перебуватиме у медзакладі.

Юрій “відзначився” двічі. Спершу, ще у 2007 році. Тоді ж мешкав із цивільною дружиною, старшою від нього майже на 10 років, у селі Фащівка Підволочиського району.

У 2005 році у них народився син Андрійко, якого жінка записала на своє прізвище.

У 2007 році Юрій, будучи напідпитку, посварився із жінкою. Та побігла до його матері у сусіднє село. Коли ж малюк розплакався, чоловік спершу намагався його заспокоїти, а потім кинув дитину, що плакала, кілька разів об підлогу. Далі, скинувши одну колготку з ніжки малюка, прив’язав нею каменюку, і тіло викинув у криницю.

За це жахливий вчинок Апеляційний суд присудив йому 12 років тюрми.

Утім, як виявилось далі — мати хлопчика не тільки пробачила Юрію вбивство синочка, а й вийшла за нього, коли той уже сидів в тюрмі.

Так, 24 квітня 2008 року суд відправив злочинця у в‘язницю, а 29 вересня того ж року Юрій та Олена одружились. Утім із в’язниці чоловіка не дочекалась.

Так, у червні 2016 році чоловік вийшов умовно-достроково, за Законом Савченко, не відсидівши ще 2,5 роки. Оселився у будинку Олени з її дозволу, в селі Мала Лука Гусятинського району.

Сама ж Олена мешкала в селі Постолівка на Хмельниччині із новим співмешканцем, однак навідувалась на обійстя до свого законного чоловіка Юрія. Один із таких візитів закінчився для неї летально.

Як випливає із матеріалів суду, 30 листопада 2016 жінка прийшла до будинку, щоб почистити димохід. Захопила і спиртне, яке з 12.00 до 16.00 розпивали. А згодом зателефонувала співмешканцю і повідомила, що збирається додому.

П’яний законний чоловік, який і так ревнував Олену до нового співмешканця, розлютився. Спершу бив руками, ногами і ще так і не встановленими слідством предметами по голові, шиї, тулубі, чим наніс жінці травми середньої тяжкості.

А потім, злякавшись відповідальності, і взагалі вирішив позбавити жінку життя.

Згодом і законний чоловік зізнався у вбивстві, однак дві дні морочив голову поліції, де ж сховав тіло вбитої. І на третій зізнався, що викинув у річку.

Уже в ході судового слідства стосовно Юрія призначили, як випливає із ухвали, стаціонарну судово-психіатричну експертизу. Вона показала, що за своїм психічним станом він не може правильно сприймати обставини кримінального провадження та давати по них відповідні покази, не може самостійно реалізовувати своє право на захист.

Відтак наразі є неосудним.

У разі одужання — підлягатиме покаранню. Ухвала поки що законної сили не набула — її можуть оскаржити до Апеляційного суду протягом 30 днів з часу проголошення. Сам же Юрій, до вступу у дію, перебуватиме і далі під вартою.

Фото із допису

Вибір читачів за тиждень

Відео