Олеся Поліщук

На ринках Тернополя з’явився перший весняний вітамінний делікатес

Crop of fresh ramson leaves spring natural herbs rustic style

На ринках Тернополя, а також у місцях стихійної торгівлі, вже можна придбати перші весняні паростки черемші.

На центральному ринку за пучок цієї рослини просять 8-10 гривень.

До речі, часник ведмежий або ж ведмежа цибуля, як ще називають черемшу, занесена до Червоної книги України.

Усі частини рослини містять ефірну олію з часниковим запахом, вміст якої сягає до 0,07 %. Також у цибулі ведмежій міститься аскорбінова кислота (у листі 750 мг%, у цибулинах — до 100 мг%), лізоцим. До складу ефірної олії входять алілсульфіди, алілполісульфіди, пінеколінова кислота, аліїн.

Ця холодостійка, тіньолюбна рослина поширена на Поліссі, в Лісостепу, північно-східній частині Степу, в Карпатах.

Молоді листки черемші містять вітамін С, їх вживають в їжу навесні як овоч чи приправа до різних страв, салатів тощо.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео