Орест Сарматський

Україна встановила сезонний рекорд з експорту яблук (Агроновини)

1401 (Copy)

В січні 2019 р. Україна експортувала рекордні обсяги яблука. Після незначного спаду в грудні, в перший місяць 2019 р. українські експортери змогли суттєво покращити результат, відправивши на зовнішній ринок понад 8 тис. т українського яблука. Таким чином починаючи з липня 2018 р. Україна експортувала понад 27 тис. т яблук загальною вартістю $9,7 млн, що є найкращим результатом за останні 5 років.

Про це повідомляє «Інфо-Шувар».

– Якщо враховувати темпи, якими українські експортери нарощують обсяги поставок назовні, встановлення рекорду за підсумками сезону виглядає цілком реально. Але головний оптимізм пов'язаний не з кількістю, а із якістю розвитку експорту в цьому сезоні. З нашим яблуком знайомляться споживачі Азії і Африки – це найбільш перспективні в плані зростання ринки збуту. Слід віддати належне тим українським компаніям, які наважились на цей крок. Для багатьох з них це, з одного боку, досить дорогий експеримент, а з іншого– стратегічно правильно обраний напрямок, – розповідає керівник департаменту «Аналітика» ОРСП «Шувар» Тетяна Гетьман.

Станом на початок лютого  пропозиція українського яблука на внутрішньому ринку залишається надлишковою, це є головною причиною досить низьких цін на яблуко. Але слід зазначити, що ціни сьогодні як ніколи залежать від якості. Для прикладу, середня вартість найбільш популярних сортів яблук на найбільшому в Західній Україні гуртовому ринку варіюється від 3 до 9 грн/кг.

При цьому від початку листопада спостерігалось поступове зростання ціни саме в максимальних рівнях цінового діапазону, тобто на яблуко преміальної якості. Ціни на яблука низької якості не змінились протягом осені і першої половини зими, за словами продавців, таке яблуко сьогодні погано продається навіть по 2,0-2,5 грн/кг.

Апельсинова кукурудза з’явиться на ринку США

1402 (Copy)
1402 (Copy)

Американський вчений зі стартапу NutraMaize LLC, який співпрацює з Університетом Пердью, вивів сорт «апельсинової кукурудзи». Він більш поживний містить велику кількість антиоксидантних каротиноїдів, а зерна мають горіховий, маслянистий смак, не містить ГМО. «Апельсинова кукурудза» найближчим часом з’явиться в США. Про це повідомляє News.agropages.com.

Вчений Торберт Рошефорд, який вивів сорт, використовував процес, відомий як біозбагачення, для природного збільшення кількості антиоксидантних каротиноїдів в кукурудзі. Це зробило її яскраво-помаранчевою і максимально корисною для здоров'я.

Як відомо, організм людини перетворює певні каротиноїди провітаміну А, такі як бета-каротин, у вітамін А, необхідний вітамін, який сприяє здоров'ю очей і підтримує імунну систему.

Проект розпочався у рамках гуманітарної програми під назвою «HarvestPlu», що триває, спрямованої на поліпшення харчування у країнах, що розвиваються, – розповів Торберт Рошефорд.

Науковець понад 20 років тому почав працювати над природним збільшенням кількості корисних для здоров'я каротиноїдів в кукурудзі.

– У міру зростання популярності і попиту на «апельсинову» кукурудзу за кордоном я вирішив вирощувати її тут. Відповіді споживачів за кордоном були найпозитивніші. Мені сказали, що з апельсинової кукурудзи роблять найкращу крупу і найсмачніший кукурудзяний хліб, які вони коли-небудь їли. Тому я подумав, що має сенс запропонувати це американцям, – ділився він.

Яскраво-помаранчева кукурудза, отримана з сортів, що походять з Південної Америки і Карибського басейну   не той сорт, який можна з'їсти з качана. Зерно потрібно перемелювати для виготовлення таких продуктів, як кукурудзяна мука або крупа.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео