Орест Сарматський

Україна використовує лише 1/3 продуктивності земель – Світовий банк (Агроновини)

поле

Україна використовує лише 1/3 продуктивності земель. Тому потрібно відкривати ринок землі, який підвищить продуктивність не тільки с/г сектору, але й портової галузі. Про це заявив керівник програм з інфраструктури та сталого розвитку Світового банку в Білорусі, Молдові та Україні Бахер Ель-Хіфнаві на щорічному портовому форумі Ukrainian Ports Forum 2019, повідомляє кореспондент АgroРolit.com.

- В Україні є 33 млрд га с/г земель. Це друге місце у Європі. Третина цих земель – це дуже гарна земля і ви про це знаєте. Але коли мова заходить про продуктивність – це третина від продуктивності земель Польщі, чверть від продуктивності земель Німеччиниі. Тому потрібно відкривати ринок землі, адже це підвищить продуктивність не тільки с/г сектору але й портової галузі, через яку проходить 75 % експорту, — розповідає він.

Назвали умову двократного зростання орендної плати за землю

Запуск ринку земель у найближчі роки знизить рентабельність агробізнесу, адже дрібні та середні підприємства й фермери почнуть процес поступового скуповування орендованих земель. Про це зазначив член правління Спілки землевпорядників України Андрій Мартин, йдеться у екслюзивному матеріалі AgroPolit.com.

Нагадаємо, названо джерело кредитів на покупку землі в $9 млрд.

Мартин зазначає, що ціни на оренду землі безпосередньо залежать від конкуренції.

- Плата за державні землі залежить від НГО, а змінюється лише у порядку передбаченої податковим законодавством індексації. Водночас після законодавчих змін останніх років до 2024 року індексація фактично не проводитиметься. Тому орендна плата за державні землі особливих змін не зазнаватиме. Що ж до приватних, то тут збільшення переважно пов'язане зі зростанням конкуренції серед місцевих с/г підприємств за доступ до землі. І логіка дуже проста: якщо місцевий агробізнес не бореться між собою за землю, то ставки орендної плати утримуються стабільні. Якщо ж декілька підприємств починають «змагання» за прихильність місцевих селян, тоді орендна плата може зростати досить суттєво. Сьогодні затрати на виплату орендної плати становлять від 15-40 % від доходу підприємств. Тому за значного зростання конкуренції за доступ до землі можна очікувати максимально двократного зростання орендної плати, — пояснює він.

0901 (Copy)
0901 (Copy)

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео