Орест Сарматський

Європа розповіла про експорт української курятини (Агроновини)

курка

Експорт української курятини у країни ЄС зростає рік у рік. Про це повідомляє сайт Європейської комісії (ЄК).

Нагадаємо, що упродовж 2018-2019 років фахівці Євросоюзу тричі перевіряли українську систему контролю за здоров’ям птиці, виробництвом м’яса птиці та продуктів з нього.

Звіт ЄК охоплює період з 2014 по 2018 рр. Так, у 2015 році, у порівнянні з 2014-м, українські птахівники експортували європейцям 42,5 тис. тонн продукту (+4,9% у річному обчисленні).

У 2016 році Україна збільшила поставки курятини у ЄС на 5,3%  –  до 48,1 тис. тонн, у 2017-му  –  на 9,9%, до 80,1 тис. тонн.

Україна зробила великий ривок з експорту курятини у 2018 році, поставивши європейцям рекордні 123,6 тис. тонн продукту (+15,2% у річному обчисленні).

Також повідомляється, що протягом звітного періоду Україна була топовим постачальником м'яса птиці у ЄС. Країні належить третє місце в рейтингу. Перше і друге місце посідають Таїланд і Бразилія відповідно.

Свинарство в Україні – на межі зникнення

Через накопичені проблеми, які не вирішуються, галузь вітчизняного свинарства за 2-3 роки практично зникне. Про це заявили аналітики  Асоціації тваринників України, повідомляє прес-служба організації.

У Асоціації тваринників України (АТУ) наголошують на тому, що у вітчизняному секторі свинарства є багато невирішених проблем. Поширення африканської чуми свиней, недостатня кількість підприємств з утилізації, відсутність державних компенсацій та приховування фактів виявлення АЧС у господарствах – усе це, на думку аналітиків АТУ може призвести до того, що галузь свинарства в Україні за 2-3 роки практично зникне.

свиня
свиня

На жаль, реально діючих підприємств з утилізації по всій Україні дуже мізерна кількість. А якщо перевірити ті, що числяться за офіційною статистикою, то виявиться, що більшість з них не працюють чи перебувають в аварійному стані. Інша проблема – це дуже висока вартість послуг підприємств з утилізації свиней. Через дефіцит підприємств з утилізації відходів тваринного походження, свинарським господарствам часто доводиться замовляти послуги з інших областей. Ситуація з виплатами компенсацій також вкрай негативна: за словами виробників, членів АТУ, компенсації підприємствам, постраждалим від АЧС, держава не виплачує, – зазначають в Асоціації тваринників України.

Фото з відкритих джерел

Агро, колонка, курятина, птахівництво, Єврокомісія, свинарство, АЧС, утилізація

Вибір читачів за тиждень

Відео