Орест Сарматський

Україна займає 2 місце у світі з виробництва вишень (Агро-новини)

k29

Після втрати російського ринку Україна змогла знайти нові ринки збуту. Нині Україна займає друге місце з виробництва вишні й на 10 по черешні у світі.

Про це розповіла директор ТОВ «Фруктовий проект» Олена Поперечна на конференції «Черешня та вишня в Україні: технології, ринок, перспективи».

«У 2017 році спостерігається зростання світового виробництва черешні. Особливо помітний ріст ринків Північної Африки та Азії вкупі зі зростанням внутрішнього споживання. Найбільш конкурентноспроможні виробники черешні: США, Чилі, Туреччина, Греція, Аргентина, Іран, Італія, Іспанія», — додала вона.

 

1901
1901

Також вона розповіла, що на сьогодні Китай — один із найбільш перспективних ринків. Імпорт черешні у 2016 р. склав 200 тис. т (35–40% світового імпорту), ціна — $5–7  за кг. Ринок ЄС, у свою чергу, цього року характеризується різким зниженням виробництва вишні й черешні через погодні умови, від яких залежить валовий збір.

Молочна ферма окупиться за 7 років — експерти

За розрахунками аналітиків Pro-Consulting, за 7 років інвестиції в господарство, що займається молочним і м’ясним тваринництвом повністю окупляться. Водночас роботи з будівництва та обладнанням ферми, а також закупівлі й реєстрації корів будуть виконані вже через півроку після старту проекту. У подальшому підприємство буде отримувати прибуток від реалізації молока і великої рогатої худоби в живій вазі, повідомляє pro-consulting.ua.

У даний час український молочний ринок знаходиться в стадії трансформації під впливом нових умов і правил ведення бізнесу.

«В умовах, що склалися, молочна ферма, побудована з розрахунком на застосування сучасних технологій тваринництва й галузевих вимог, матиме на українському ринку деяку конкурентну перевагу перед старими підприємствами», — вважають експерти ProConsulting.

 

1902
1902

Якщо при організації ферми планується утримувати 560 корів голштинської породи, то на їх покупку буде витрачена найбільша частка коштів — 35,7% від загальної суми. На обладнання ферми піде 21,2% коштів, а ще 21,4% інвестицій буде коштувати біогазова установка.

Україна втрачає близько $1,5 млрд через низький рівень зрошення земель

У ЄБРР підрахували збитки України від недостатнього зрошення землі — щорічно втрачається близько $1,5 млрд валютної виручки через низький рівень розвитку систем зрошення орних земель, про це в ході «Національного діалогу про водну політику» повідомив аналітик із питань аграрного бізнесу Європейського банку реконструкції й розвитку (ЄБРР) Василь Говгера, пише УНІАН.

Він зазначив, що в Україні зрошуються менше 1% орних земель, тоді як, наприклад, у США — 5,5%, у Франції — орієнтовно 5% орних земель.

«Що означає відсутність зрошення для України? Є простий економічний показник — скільки валової продукції ми не виробляємо через відсутність зрошення в нашій країні. Сьогодні це можна приблизно оцінити в 10 млн т зернових культур, що означає близько $1,5 млрд виручки, які ми втрачаємо щорічно», — сказав Василь Говгера.

За його словами, для реалізації повного потенціалу зрошення в Україні (розширення зрошення на 1,5–2 млн га земель) необхідно $2–4 млрд інвестицій.

1903
1903

Аналітик також зазначив, що сьогодні існують три основні чинники, які стримують інвестиції бізнесу в зрошення: доступність ефективного фінансування, невизначеність із земельним питанням та труднощі з фізичним доступом до води.

Вибір читачів за тиждень

Відео