Ростислав Фук

Українці почали споживати менше м’яса

Головна причина такої ситуації – дорожнеча м’яса для пересічного українця

Ціни на м’ясо в Україні перейшли до падіння після зростання, пов’язаного з новорічними святами. Тепер українці знову недоїдають цього продукту – за річної норми 90 кг на людину українець з’їдає лише близько 64 кг м’яса. Головна причина такої ситуації – дорожнеча м’яса для пересічного українця. Про це розповів економічний експерт Олег Пендзин, пише agronews.ua.

Було багато свят, люди закуповувалися м’ясом. Зараз ми повертаємось до нормального життя. І це нормальне життя у нас з вами є економним, – пояснив Пендзин.

Він додав, що і до повномасштабної війни українці споживали менше м’яса, ніж потрібно (близько 67-68 кг на особу на рік). Проте останній рік ситуація погіршилася, оскільки реальні доходи населення скоротилися приблизно на чверть.

Зараз їмо на рівні 64 кг. У середньому ми зменшили загальний обсяг споживання м’яса, і це об’єктивна річ, тому що воно дороге, – зазначив експерт.

Прагнення економити позначається як на загальній кількості споживаного м’яса, а й у популярності тих чи інших його видів. Наприклад, 55-56% м’ясного раціону українця складає курятина, тому що вона найдешевша. А от споживання яловичини не перевищує 18%, при тому, що в Європі цей показник – близько 50%.

Таким чином, нинішнє невелике зниження цін на м’ясо пов’язане із припиненням святкового ажіотажу, резюмував економіст. При цьому українці активно повертають до свого раціону овочі, від чого останні дорожчатимуть.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео