Орест Сарматський

Українське молоко йде у розріз зі світовими цінами (Агроновини)

0901 (Copy)

Закупівельні ціни на молоко в Україні продовжують знижуватися. Найбільше подешевшало молоко екстра ґатунку.

Про це йдеться у повідомленні Асоціації виробників молока.

– Попри позитивні цінові тренди, на світовому ринку закупівельні ціни на молоко в Україні продовжують опускатися. Найбільше зниження відбувається по молоку екстра ґатунку, – коментує аналітик Асоціації виробників молока Яна Музиченко.  

В першій половині квітня кілограм такого молока коштував 9,69 грн/кг з урахуванням ПДВ, що на 11 копійок нижче ціни другої половини березня. Загалом ціни коливалися в межах 9,90-9,40 грн/кг,  в залежності від партії.  Вищий гатунок в середньому купували по 9,36 грн/кг, що дешевше на 6 копійок, а перший подешевшав на 7 копійок – до 8,98 грн/кг.

Як зазначають експерти, причин тому декілька. Найперше, це низькі експорті ціни на основні валютоутворюючі категорії – масло та сухе молоко. Продаж, до прикладу, масла скоротився  в натуральному виразі на 35%, а в грошовому виразі на 38,4%. Середня ціна кілограма вершкового масла при експорті склала  4,1 $/кг. Продажі сирного продукту так і не відновилися. Загальна виручка від продажу молочних продуктів на зовнішні ринки в першому кварталі скоротилася на 19%.

Львівщина збільшила поголів'я свиней на 25%

0902 (Copy)
0902 (Copy)

Обсяг сільськогосподарського виробництва у Львівській області протягом січня-березня 2019 року зріс на 12,6% порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Сільськогосподарські підприємства наростили обсяги виробленої продукції на 29,5%, говориться у повідомленні Львівської облдержадміністрації.

– Збільшення обсягів валового виробництва відбулось за рахунок збільшення обсягів вирощування сільськогосподарських тварин, зокрема, свиней на 44,6%, птиці свійської на 14,3%. Збільшено обсяги виробництва молока на 0,4 тис.т, виробництва м'яса в живій вазі на 6,2 тис.т», – говориться у повідомленні.

Відтак, поголів’я свиней станом на 1 квітня 2019 року становить 283,6тис.голів, що більше до відповідної дати попереднього року на 57,7 тис.гол, або 25,5%.

– Загалом за темпами зростання валового виробництва сільськогосподарської продукції у січні-березні 2019року Львівщина посідає 2 місце серед регіонів України, за обсягами виробництва – 7 місце, – уточнили в ОДА.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео