Орест Сарматський

Українські равлики можуть відвоювати у китайців європейський ринок (Агро-новини)

тр07

Українські равлики можуть дещо потіснити головного постачальника цього продукту на ринок ЄС — Китаю. Про це повідомила директор ФГ «Здравлик» Тетяна Завийборода, передає agroday.com.ua.

За її словами, переваги українських равликів полягають у близькості до ЄС та невеликій собівартості вирощування.

Експортний потенціал равликової продукції у ЄС сягає €200 млн.

«Аби український равлик міг бути конкурентоспроможним на ринку ЄС, необхідно налагоджувати виробництво та переробку на спеціалізованих фермах. Сьогодні майже всі равлики, які Україна експортує до ЄС – зібрані у дикій природі, вони не мають доданої вартості та коштують близько 1 $/кг», — повідомила Тетяна Завийборода.

0701 (Copy)
0701 (Copy)

Вартість середземноморського равлика, який в Україні можна виростити тільки на фермах, складає 6-15 €/кг.

Торік Україна поставила на європейський ринок до 350 т равликів. Основний покупець — Литва. Там наші равлики проходять доробку та продаються до Іспанії, Італії та Франції.

Фермери притримують кукурудзу очікуючи на вищі ціни

0702 (Copy)
0702 (Copy)

Ціни на українську кукурудзу на кінець квітня серед переробних компаній встановилися на рівні 4500–5700 грн/т на умовах поставки СРТ (перевезення оплачені до (…назва місця призначення). Мінімальні закупівельні ціни фіксуються в західному регіоні, повідомляє «АПК-Інформ».

На думку переробників у зв’язку з браком автотранспорту та бажанням аграріїв реалізувати зернову пізніше за більш високими цінами очікуваного збільшення пропозиції кукурудзи в період весняної посівної не спостерігається.

Сьогодні пропозиції кукурудзи надходять на ринок недостатньо активно й переважно невеликими партіями. Непоодинокі випадки надходження партій із підвищеним вмістом битих зерен і зернової домішки, а також зіпсованого зерна в результаті неправильного зберігання.

Аналітики «АПК-Інформ» вважають, що ці чинники в короткостроковій перспективі на фоні конкуренції між трейдерами будуть підтримувати тенденцію до зростання ціни на кукурудзу.

Вибір читачів за тиждень

Відео