Орест Сарматський

Українці вирощуватимуть паприку для Індії (Агроновини)

2401 (Copy)

Компанія «Натур Світ» (м. Суми) за замовленням виробничої компанії з Індії планує вирощувати та переробляти в Україні технічну паприку, яка необхідна для виробництва природного барвника, що використовуюється в харчовій промисловості.

Про це йдеться у повідомленні Українського проекту бізнес-розвитку плодоовочівництва (UHBDP).

Так, в сезоні 2019 у південному регіоні почався пілотний проект з вирощування паприки. Мета – визначення впливу кліматичних умов на стан дорослої рослини, можливість досягнення кольору пігменту, який відповідає стандартам виробництва фарбника.

Виробники з Херсонської, Запорізької та Миколаївської областей взяли участь у пілотному проекті: посадили паприку на невеличких ділянках в якості експерименту. Серед піонерів – представники групи виробників с. Дорошівка Вознесенського району, які 26 липня 2019 г. відвідали колег з Вітовського району для обміну досвідом. Під час зустрічі обговорювали питання щодо технології вирощування паприки: строки посадки, живлення, зрошування, схеми обробки. Також аналізували економічний ефект.

– Досі представники індійської компанії вирощують перець в Китаї, однак китайські виробники використовують велику кількість гербіцидів, а в світі попит на чисту продукцію. Індія шукає альтернативні території для вирощування паприки, – каже виконавчий директор фонду «ЛАСКА» Ірина Купрієвич.

Представник компанії «Натур Світ» Ігор Андрієнко, надав розрахунки рентабельності «папричного» бізнесу. Учасники пілотного проекту вирішили дочекатися урожаю та фінансового результату. Якщо економічна вигода і надійність збуту – це реальні фактори, то перспектива вирощування паприки здається привабливою.

2402 (Copy)
2402 (Copy)

У річки Західної України запустили форель

Державне агентство рибного господарства зарибило річки Прут, Черемош та їхні притоки. В воду випустили 135  тис. екз. мальків струмкової форелі.

Про це йдеться у повідомленні відомства, повідомляє Агропортал.

У період  6-7 серпня у зазначені річки в межах Чернівецької та Івано-Франківської областей випущено 135 тис. мальків струмкової форелі вагою близько 2,5 грами кожен.

– Специфіка зариблення фореллю – це кропіткий процес, який відбувається в декілька етапів. Вселення проводиться не в одному місці, а розвозиться руслом річки з урахуванням ланшафтів, населених пунктів, зариблень минулих років тощо. Дякую за правильно організований процес усім, хто брав активну участь у вселенні водних біоресурсів, – зазначив голова Держрибагентства Ярослав Бєлов.

Уточнюється, що зарибок вирощено за державний кошт на ДУ «Рибоводний форелевий завод «Лопушно».

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео