Тамара Коблик

Унікальні ікони виставили в одному з музеїв міста (фото)

20 учасників виставки презентували 25 ікон, написаних на дошці зі шпугами в старовинній техніці темперного іконопису, коли натуральна фарба розводиться яєчним жовтком

У Тернопільському обласному художньому музеї діє виставка ікон «Святині Тернопілля». Її представили учні іконописної школи «Радруж» Українського католицького університету у Львові. Про це повідомили на сторінці музею у фейсбуці.

У Тернопільському обласному художньому музеї діє виставка ікон учнів іконописної школи «Радруж» Українського католицького університету у Львові, переданої з Національного заповідника «Замки Тернопілля». Школу заснували у 2005 році Маркіян Філевич та Божена Пеленська.

20 учасників виставки презентували 25 ікон, написаних на дошці зі шпугами в старовинній техніці темперного іконопису, коли натуральна фарба розводиться яєчним жовтком.

Привертають увагу ікони Архангелів Михаїла і Гавриїла, Юрія Змієборця, Ісуса Христа, Святого Миколая, Богородиці. Метою для школи є вивчення іконопису XIV-XVI ст. на західноукраїнських землях. Вивчення цих ікон дає можливість іконописцям вчитися від майстрів минулого.

Зі школи «Радруж» вийшло понад 1000 випускників, які популяризують і відроджують український іконопис, адже ікона – це культурний бренд нації.

Фото зі сторінки Тернопільського обласного художнього музею у фейсбуці

Вибір читачів за тиждень

Відео