Ростислав Фук

Уряд хоче повернути на телебачення та в медіа російську мову

Законопроєкт внесе суттєві зміни до деяких сфер суспільного життя на території України та погіршить функціонування української мови

В Україні уряд вніс до Верховної Ради законопроєкт №10288, який має захистити мову нацменшин і прискорити шлях до євроінтеграції нашої держави. Проте окремі положення документа можуть значно погіршити функціонування української мови в деяких сферах. Про це повідомив мовний омбудсмен Тарас Кремінь, пише ТСН.

Так, у соцмережах розгорівся новий скандал, пов’язаний з мовою. Користувачі публікують дописи про те, що законопроєкт, який, безумовно, захистить права національних меншин, внесе й суттєві зміни до деяких сфер суспільного життя на території України.

Під приводом європейської інтеграції уряд вніс до Верховної Ради законопроєкт №10288, спрямований буцімто на захист національних меншин. Однак поряд із положеннями, що справді захищають права меншин, законопроєкт містить зміни до законів про мову, освіту, медіа, видавничу справу, які звужують застосування української мови та руйнують механізми її захисту. І, що найнебезпечніше, дозволяють після 5-річного перехідного періоду масштабну русифікацію телебачення, радіомовлення, аудіо- й відеореклами, книговидання та інших галузей, – написала в соцмережі заступниця директора з наукової роботи Національного історико-меморіального заповідника «Биківнянські могили» Тетяна Шептицька.

Як відреагував уповноважений із захисту мови

За його словами, якщо за законопроєкт у такому вигляді проголосують депутати, то будуть знівельовані норми щодо обов’язкової частки книг державною мовою для видавців і книгорозповсюджувачів. Також суттєво знизиться присутність державної мови на телебаченні й радіо через зміни до визначення українськомовної програми та поширення преференцій, передбачених для мов корінних народів, на всі без винятку мови національних меншин.

Крім того, запропоноване відтермінування дії згаданих положень для російської мови на 5 років після скасування воєнного стану не є адекватним запобіжником від зросійщення, – наголосив Тарас Кремінь.

Він також підкреслив, що в цьому законопроєкті суттєво послаблено гарантії прав представників національних меншин на навчання державною мовою в закладах освіти.

Окремо треба вказати на недоцільність змін до законодавства про медіа, оскільки Україна в координації з ЄС ухвалила прогресивний закон, який підтвердив виконання одного з головних критеріїв на шляху до членства в європейській родині. Закликаю Верховну Раду України доопрацювати внесений законопроєкт ще до розгляду в першому читанні, врахувати рішення Конституційного Суду України, позицію уповноваженого із захисту державної мови, а також позитивний європейський досвід, зокрема балтійських країн, – зазначив мовний омбудсмен.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео