Віра Олександрович

«Усе залежить від компетентності і спрацьованості» - Оксана Антонович (відео)

Антонович (Copy)

Міжнародний день митника у світі відзначали нещодавно, а саме – 26 січня. Тож «Терен», за нагоди, вирішив із перших уст дізнатися, чим саме живе нині Тернопільська митниця Державної фіскальної служби.

Про життя і справи ми розпитали у виконуючої обов’язки начальника Тернопільської митниці ДФС в області Оксани Антонович.

  • Як ви відзначили своє професійне свято цього року?
  • Дуже скромно і традиційно. Провели невеличкі урочисті збори працівників митниці, під час яких привітали колектив. Водночас, із нагоди свята декому присвоїли чергове спеціальне звання, іншим – вручили грамоти і подяки. Загалом семеро працівників митниці отримали чергові спеціальні звання і четверо - відзнаки у вигляді грамот і подяк.

Ронік_у_центрі (Copy)
Ронік_у_центрі (Copy)

 
  • Свято – це нагода підбити підсумки. То із якими успіхами ви підійшли до нього?
  • Успіхи дійсно є. Так, протягом 2016 року на 69 збільшилася кількість підприємств, які здійснюють митне оформлення. Усього таких – 1217. Відтак загальний товарообіг області, порівняно із 2015 роком, збільшився на 14%. У 2016-му він становив 565,1 млн дол. США.

Зовнішньоекономічні операції підприємці області проводили із торговельними партнерами із 70 країн світу. Перші позиції займали такі країни, як: Польща (53,8% від усього товарообігу), Німеччина (8,0%), Білорусь (5,4%), Великобританія (4,1%) та Італія (3,7%). Тож вдалося адмініструвати 917 млн грн платежів до Держбюджету, а це - на 107,7 млн грн більше, ніж попереднього року (читайте про це ТУТ і ТУТприм.).

До речі, товарна структура імпорту та експорту в нашому регіоні – стала. Зокрема, характерними продуктами для експорту є м'ясо (яловичини, курки), деревина і вироби з неї, олії рослинного походження, насіння і плоди олійних рослин тощо. Імпортують на Тернопілля переважно механічне обладнання, полімерні матеріали, пластмаси (як сировину для виробництва поролону, пластмасових виробів), транспортні засоби, рибу та інші товари (читайте також ТУТ і ТУТприм.).

Окрім того, працівники митниці склали 139 протоколів про порушення митних правил на суму 21 млн грн, що на 33 протоколи більше і на 15,5 млн грн, порівняно із 2015 роком.

  • Пані Оксано, ви уже понад рік керуєте митницею у статусі «в. о.». А не важко так працювати? До того ж, чула, відбувся конкурс на заміщення посади начальника Тернопільської митниці.
  • По-різному буває. Але… Людина в змозі адаптуватися до різних ситуацій, нюансів і різного способу життя, тому - і я вже звикла. Хоча загалом багато чого залежить саме від колективу - від його спрацьованості, компетентності і згуртованості. У моєму випадку якраз колектив і допомагає мені долати труднощі і виконувати поставлені перед службою завдання.

А щодо конкурсу на зайняття посади начальника митниці, то він дійсно відбувся минулого року, але за результатами оцінювання переможця не обрали. Очевидно, скоро оголосять новий конкурс…

  • Які головні новації відбулися на митниці у 2016 році?
  • Серед важливих завдань, які допоможуть вдосконалити митну систему України і налагодити взаємовідносини із бізнесом, можна виокремити спрощення митних процедур, електронізацію сервісів, вдосконалення системи аналізу ризиків, повний запуск автоматизованої системи «єдине вікно», мінімізацію митних правопорушень, приєднання до загальноєвропейської комп’ютеризованої системи управління транзитними вантажами, розробленої для електронного документообігу, а також - розбудову інфраструктури і створення інституту уповноваженого економічного оператора.

Митниця5 (Copy)
Митниця5 (Copy)

Наразі на Тернопільській митниці ДФС майже 53% митних декларацій оформляють за принципом «єдиного вікна», а статусом уповноваженого економічного оператора користуються 4 підприємства.

  • Майже 7,2 млн грн штрафів торік на Тернопільщині стягнули за порушення митних правил… Чому? Що саме люди роблять не так?
  • Так, торік на Тернопільській митниці ДФС розглянули 74 справи про порушення митних правил. За постановами митниці до відповідальності притягнули винних осіб із накладенням штрафів на загальну суму, якщо бути абсолютно точним, 7 млн 176,5 тис. грн.

Варто зазначити, що не завжди порушниками митного законодавства є учасники зовнішньоекономічної діяльності, іноді це – звичайні громадяни. Найхарактернішими для нашої митниці є митні правопорушення пов’язані із недоставлянням товарів, транспортних засобів комерційного призначення і документів до митного органу призначення, а також видача їх без дозволу такого органу або втрата.

Окрім того, були складені протоколи про порушення митних правил щодо переміщення через митний кордон України товару із приховуванням від митного контролю, шляхом подання органу доходів і зборів, як підстави для переміщення товару документів, що містять неправдиві відомості щодо відправника, одержувача і вартості товару, а також вчинення дій, спрямованих на неправомірне зменшення розміру митних платежів.

  • І наостанок. Як справи у вашого хвостатого «підлеглого» Роніка?
  • Так, дійсно є у нас такий дуже товариський чотирилапий фахівець своєї справи – Роні, а точніше - Кріштіану Роналду. Шануємо і піклуємося про нього, тож усе в нього - чудово: у позаробочий час ним опікуються чергові митниці, а під час обідньої перерви дуже часто навідуються працівники, аби потішити і себе, і його.
[embed]https://youtu.be/y8J21A68LmM[/embed]

До речі, зараз у нас студенти практику проходять, то Роніку не нудно (посміхається). Втім, не варто забувати, що цей пес виконує дуже важливу роботу і, сподіваємося, так само якісно працюватиме і надалі…

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео