Тамара Коблик

Уся освітянська спільнота Тернопільщини у скорботі: помер академік Микола Барна

Світла пам'ять

13 липня 2023 року на 86 році пішов з життя відомий український вчений-ботанік, академік Академії наук Вищої школи України, дійсний член (академік) Української Екологічної Академії наук, відмінник освіти України, відмінник охорони природи України, почесний член Українського ботанічного товариства, заслужений діяч науки і техніки України, стипендіат Кабінету міністрів України, доктор біологічних наук, професор кафедри ботаніки та зоології Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка Микола Барна. Про це повідомили на сторінці ТНПУ у фейсбуці.

Життя Миколи Миколайовича з серпня 1971 року було тісно та нерозривно пов’язане з Тернопільським педагогічним вишем, з його природничим, а нині хіміко-біологічним факультетом, деканом якого він був упродовж 16 років. Увесь свій організаторський хист, усі свої знання, вміння, творчий запал своєї широкої душі Микола Миколайович більше 50-ти років віддав служінню улюбленій справі, рідному колективу, студентській молоді. Висококваліфікований педагог, вмілий організатор навчально-виховного процесу та підготовки педагогічних кадрів вищої кваліфікації, всебічно обдарована та глибоко мисляча людина, Людина з великої літери, патріот України і Лемківщини.

Вагомим є доробок Миколи Барни. З його ініціативи та за безпосередньої участі закладений дендрарій Тернопільського державного педагогічного інституту; створені гербарій кафедри ботаніки – нині «Гербарій-лабораторія морфології та систематики рослин», лабораторія біології та екології «Голицький біостаціонар університету»; заснований науковий фаховий журнал «Наукові записки Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка. Серія: Біологія». Миколі Миколайовичу належить ідея започаткування Біблійного ботанічного саду на території ТНПУ, яка уже знайшла своє втілення.

Хіміко-біологічний факультет у глибокій скорботі… Ми втратили Особистість, Вчителя, Колегу, який упродовж десятків років був серцем нашого факультету, а факультет був його дітищем, другим домом і частиною родини. Наш спільний дім осиротів, - йдеться у повідомленні вишу. -  Сумуємо і висловлюємо щирі співчуття дружині, рідним і друзям покійного. Разом із ТНПУ співчуття висловлюють випускники різних літ, освітянська та наукова спільнота. Вічна пам’ять…

Панахида відбудеться 14 липня о 19.00 год у Будинку печалі за адресою вул. Микулинецька, 27, м. Тернопіль. Похорон – 15 липня о 10.00 год за цією ж адресою.

Нагадаємо, у лютому тернопільський професор-біолог Микола Барна відсвяткував ювілей.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео