Оксана Бучко

Утеплити старі вікна тернополяни можуть за допомогою новомодної шведської технології

c9653f10c8893f8900ce818e3e328c24

Значні втрати тепла у помешканні відбуваються через неутеплені вікна. Вирішити цю проблему швидко і дешево можуть власники не лише пластикових вікон, а й дерев’яних.  7 способів додати тепла в оселю на зиму пропонують на stroytechnology.net.

  1. Вікна мають бути чисті

Тепло покидає приміщення не лише через протяги, але через інфрачервоне випромінювання. Чисте скло має низький рівень прозорості для інфрачервоних променів, що передають тепло. Зате забруднене скло, втрачаючи прозорість у видимій частині спектру, значно збільшує її в спектрі інфрачервоному. Тому перед початком холодної пори року рекомендують помити вікна.

Очистити потрібно не лише скло а й раму. Адже ущільнювачі погано клеїти на бруд. У такому випадку вони швидко відвалюються.

  1. Утеплити тим, що під рукою

Якщо вікно, балконні двері або кватирка закриваються не досить щільно, то в будівельному магазині можна знайти самоклеючі гумові ущільнювачі різної товщини. Якщо на холоді клей погано липне, то можна скористатися побутовим феном або тепловентилятором.

Стики між рамами забиваються ватою чи поролоном заклеюються малярським скотчем.

Властивості утеплювача і клейкої стрічки поєднує в собі самоклеючий поролон або пенополіетілен.

  1. Без вигляду із вікна, але з теплом в оселі

Ефективним способом скорочення втрат тепла є установка енергозберігаючої плівки. Встановити її досить просто. На раму, попередньо її вичистивши і знежиривши, навколо скла клеїмо двосторонній скотч. Поділяємо шари між собою і кроїмо плівку за розміром скла, плюс два- три сантиметри з кожного краю. Направляємо на плівку гаряче повітря з побутового фена. Завдяки своїм термоусадочним властивостям плівка сама натягнеться і розгладиться.

  1. Шведська технологія для дерев’яних вікон

Таку назву отримала технологія утеплення вікна за допомогою ущільнювача шведського виробництва, хоча на ринку можна знайти і аналоги виробництва країн Східної Європи.

Для такого утеплення краще викликати фахівця. Відбувається все так: у місці прилягання стулки до рами фрезою проробляється паз, куди спеціальним валиком і укладається трубчастий профіль, який приймає форму паза. Додатково з’єднання ущільнюється силіконовим герметиком. При бажанні утеплення за допомогою шведського профілю можна виконати і усередині подвійної рами. Аналогічно утеплюються балконні двері.

«Шведська технологія» також включає в себе підгонку стулок, рам і балконних дверей, однак робити це необхідно в будь-якому випадку, незалежно від установки шведських ущільнювачів.

  1. Регулювання замку пластикового вікна

Однією з причин підвищених тепловтрат може бути неправильна або порушена з часом регулювання замків пластикового вікна.

Зверніть увагу на нерухому частину замку, розташовану на рамі. Регулювання клину змінює щільність прилягання стулки до рами в закритому положенні. Влітку щільність закриття можна злегка послабити, щоб уникнути пересихання ущільнювача, зате взимку щільність навпаки необхідно максимально збільшити. Регулювання здійснюється шестигранним ключем, який зазвичай йде в комплекті з вікном або може бути придбаний в магазині інструментів.

  1. Заміна ущільнювача у пластикових вікнах

Якщо ущільнювач пластикового вікна відслужив своє, його можна легко замінити самостійно. Купувати краще гумовий ущільнювач чорного кольору. Справа в тому, що чорний - природний колір гуми. Інші кольори досягаються додаванням в гуму фарбувальних речовин, які можуть впливати на якості ущільнювача.

Для того, щоб ущільнювач на пластиковому вікні не довелося міняти кожні два- три роки, ця деталь потребує належного догляду. Робити чистку і смазку ущільнювача потрібно не рідше разу на рік, але краще двічі, перед початком холодного сезону і по його завершенні.

Протираємо ущільнювач на стулці і рамі сухою ворсистою ганчірочкою для очищення від бруду. Потім протираємо ущільнювач мильним розчином для кращого очищення і знежирення та витираємо насухо. Наносимо на ганчірочку силіконову смазку (її можна придбати в будь-якому автомагазині) і втираємо в ущільнювач. Ця нескладна процедура вбереже ущільнювач від пересихання в спеку і «задубіння» на морозі, дозволивши йому надовго зберегти свої якості.

  1. Утеплення укосів і підвіконь

Чомусь деякі забувають, що вікно - це не тільки скло, рама і стулки, але також укоси і підвіконня. Звичайно краще, якщо разом із заміною вікна, ви також замінили укоси і підвіконня на сучасні конструкції з ПВХ. Якщо є у місцях прилягання укосів до бетону виявили великі щілини, забиваємо їх клоччям або поролоном і замазуємо зверху алебастром, або заповнюємо монтажною піною, яку необхідно буде підрівняти і зашліфувати шкіркою після висихання. Завершуємо закладення щілин будівельним герметиком.

Виготовити укоси можна і самому з недорогих підручних матеріалів, наприклад, з пінопласту, заощадивши при цьому на укосах з ПВХ і послугах фірм.

Фото з відкритих джерел

 

Вибір читачів за тиждень

Відео