Краєзнавці розповіли, скільки Тернопіль заробляв на рибі зі ставу
Співробітники обласного краєзнавчого музею Олег Гаврилюк та Віра Шумська розповіли, як і скільки заробляв колись Тернопіль на рибі з місцевого ставу.
- У XVII ст., згідно з традицією, кожні три роки став спускали і виловлювали рибу, яку розвозили по всіх великих містах Речі Посполитої. Зокрема, у 1636 році 40 бочок соленої риби привезли до Львова, - розповідають краєзнавці. - За продаж риби власники міста отримували дохід у розмірі від 16000 до 24000 золотих дукатів.
Зі збірника «Rocznik kółka naukowego Tarnopolskiego za rok 1892» можна дізнатися, що наприкінці ХІХ століття довжина цієї водойми становила 4 км, ширина – 1 км і що в ній водилися щуки, лини, окуні, лящі, карасі, плітка біла, уклейки, пічкурі та інші види риб.
Але з плином часу цей промисел занепав. Став поступово заболочувався, заростав осокою та очеретом. У період драматичних подій Першої та Другої світових воєн мешканці нашого міста не мали змоги приділяти належну увагу його очистці і він остаточно зник.
Лише у 1951 році міською владою були виділені кошти для спорудження на заболоченій місцині нової водойми, площею 315 гектарів.
Фото з відкритих джерел