Ростислав Фук

В енергосистемі є дефіцит: закликають економити електроенергію

Аварійну допомогу надали енергосистемі сусідні країни

Станом на сьогодні споживання електроенергії продовжує зростати, в енергосистемі є дефіцит. Про це повідомили в пресслужбі «Укренерго».

Так, 22 листопада на запит «Укренерго» оператори систем передач Румунії, Словаччини та Польщі надали аварійну допомогу енергосистемі України.

Закликаємо українців ощадливо споживати електроенергію протягом доби. Не вмикайте одночасно потужні електропристрої, вимикайте світло в порожніх приміщеннях, перенесіть прання на нічні години, – йдеться в повідомленні.

23 листопада ситуація залишається складною: триває ремонт на кількох блоках теплових електростанцій, в енергосистемі є дефіцит електроенергії. Диспетчерський центр «Укренерго» шукає можливості покриття дефіциту, відключення споживачів не прогнозується.

22 листопада, через похолодання споживання збільшилось  і спричинило додаткове навантаження на електростанції, що, своєю чергою, спричинило зупинку та вихід в аварійний ремонт кількох блоків. Наявного на ринку обсягу імпортної електроенергії не вистачило для того, щоб замістити весь обсяг невиробленої зупиненими блоками електроенергії.

Споживання електроенергії продовжує зростати. Вечірній максимум споживання електроенергії 22 листопада був на 4% вищим, ніж 21 листопада. Для енергосистеми це дорівнює необхідності включення щонайменше 2 додаткових блоків теплових електростанцій, виробничі потужності яких наразі обмежені через вихід в ремонт кількох блоків, – зазначають в «Укренерго»

Експорт сьогодні здійснювався дуже незначним обсягом і виключно у нічні години мінімального споживання до Румунії. Загальний обсяг 10 МВт·год, з максимальною потужністю в окремі години до 2 МВт.

Імпорт електроенергії наразі здійснюється протягом доби зі Словаччини, Румунії, Молдови. Загальний обсяг 4022 МВт·год, з максимальною потужністю в окремі години до 609 МВт. Технічно можлива максимальна потужність 1200 МВт.

Станом на ранок 23 листопада через погодні умови відключено 4 населені пункти в Чернігівській області. Також через бойові дії та з інших причин без світла залишається 409 населених пунктів. Через обстріли є нові пошкодження в мережах обленерго в Дніпропетровській, Донецькій, Харківській, Херсонській областях. Аварійно-відновлювальні роботи проводяться в залежності від ситуації з безпекою та з дозволу військових.

Нагадаємо, в «Тернопільобленерго» оприлюднили графік ймовірного відключення світла до 26 листопада

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео